Hipertensiunea sau ,,boala tacuta’’ la animalele de companie

hipertensiunea arterial

Hipertensiunea arteriala reprezinta o crestere a valorii tensiunii peste media specifica – aceasta putand determina complicatii cerebrale, oculare, cardiace sau renale. Tensiunea arteriala este unul dintre cei 4 indicatori vitali principali (temperatura interna a corpului, ritmul cardiac, frecventa respiratorie si tensiunea arteriala).

Masurarea indirecta a tensiunii arteriale masoara presiunea sangelui pe peretii marilor artere. Aceasta este o procedura neinvaziva, nedureroasa. Medicul veterinar poate recomanda masurarea tensiunii arteriale daca animalul de companie are semne de tensiune arteriala crescuta sau scazuta sau este diagnosticat cu o boala care este asociata cu aceasta.

Tensiunea arteriala ridicata / scazuta este de obicei tratata prin gasirea cauzei si eliminarea acesteia.

Ce este masurarea tensiunii arteriale?

Inima pompeaza sangele catre restul corpului si, pe masura ce se deplaseaza prin artere, se masoara presiunea pe care o exercita asupra peretilor lor. Ca regula generala, tensiunea arteriala la caini si pisici nu trebuie sa depaseasca 160/100 mm Hg.

Prima cifra este tensiunea arteriala sistolica sau presiunea de contractie cardiaca. A doua cifra este presiunea diastolica, care este mai mica, deoarece este presiunea care se citeste atunci cand inima se relaxeaza intre doua contractii. Tensiunea arteriala este masurata in milimetri de mercur (mm Hg).

De ce ar trebui masurata tensiunea arteriala la animalele de companie?

In majoritatea cazurilor, tensiunea arteriala a animalului de companie este masurata pentru a determina daca este prea mare. Cand tensiunea arteriala este prea mare, aceasta poate provoca sangerari sau poate deteriora organele interne.

Organele care sunt cele mai susceptibile la deteriorare sunt ochii, rinichii, inima si creierul. Cel mai frecvent semn al hipertensiunii arteriale este orbirea brusca sau treptata. Orbirea cauzata de hipertensiunea arteriala poate fi reversibila daca este diagnosticata devreme. Alte semne includ letargie, pierderea poftei de mancare, iritabilitate, pupile dilatate, dezorientare si, mai rar, convulsii.

Cum se trateaza hipertensiunea arteriala?

Deoarece cresterea acestui semn vital este de obicei secundara, odata ce boala de baza este detectata si tratata, tensiunea arteriala revine la normal.

Uneori este necesara luarea medicamentelor suplimentare pentru a dilata vasele de sange si a normaliza tensiunea arteriala.

Daca animalul de companie este diagnosticat cu tensiune arteriala crescuta, testul trebuie repetat la fiecare cateva zile / saptamani / luni pentru a stii ca boala este bine controlata.