Importanta si riscurile tratamentului de canal

Tratamentul endodontic este necesar nu numai in cazul aparitiei durerii, dar aceasta reprezinta, de regula, factorul declansator, care grabeste vizita la stomatolog

riscurile tratamentului de canal

Tratamentul de canal este o interventie stomatologica care trebuie efectuata atunci cand alimentarea cu sange sau pulpa dintelui sunt afectate in urma unui accident sau a unei carii. Este important ca, la dintii cu carii adanci si profunde, pacientii sa opteze pentru tratamentul de canal, deoarece, daca pulpa este infectata sau inflamata, infectia se va raspandi in tot canalul radicular al dintelui, cauzand un abces.

Tratamentul endodontic este necesar nu numai in cazul aparitiei durerii, dar aceasta reprezinta, de regula, factorul declansator, care grabeste vizita la stomatolog. Atunci cand dintele se intuneca la culoare si nervul i s-a necrozat, necesita tratament de canal in regim de urgenta. Daca pulpa dentara s-a infectat si nu a fost tratata la timp, infectia se raspandeste prin canale catre radacina dintelui, ducand la aparitia abcesului si, in acest caz, vor fi necesare interventii mai complexe.

Importanta  tratamentului de canal?

In cazul in care medicul decide ca pacientul are nevoie de un tratament de canal, primul lucru pe care il face este anestezia locala, astfel incat procedura sa nu fie dureroasa. Sedintele, in cazul tratamentului endodontic, sunt mai lungi decat cele care presupun efectuarea unei obturatii, iar pacientul poate sa simta durere sau disconfort cateva zile de la efectuarea acestuia. In timpul sedintei, pacientul nu va simti niciun fel de durere.

Daca tratamentul pe canal nu este efectuat din cauza unei decizii pripite a pacientului, de cele mai multe ori luata din teama de durere, atunci se poate ajunge chiar la pierderea dintelui. Unii pacienti nu se arata incantati de tratamentul de canal din cauza inchiderii la culoare a dintelui. Exista, intr-adevar, acest efect al tratamentului, care nu este ireversibil, deoarece sunt metode de a readuce dintele la culoarea naturala.

 Care sunt riscurile tratamentului de canal

Riscurile tratamentului de canal implica durerea usoara la cateva zile de la efectuarea tratamentului, insa, dupa acest tratament, dintele va deveni mult mai friabil si mai putin rezistent decat dintii care nu sunt supusi unei asemenea interventii. Totusi, pentru o buna sanatate orala si pentru a evita complicatiile, tratamentul de canal este important pentru pacientii care se confrunta cu dureri si cu infectii la nivelul dintilor.