Care este codul de culori al uniformelor medicale?

În unitatile medicale, personalul poarta culori diferite. Albastru, verde, roz, alb, acestea sunt deseori culorile halatelor și uniformelor medicale ale asistentelor, dar și ale medicilor. Mulți oameni se întreabă dacă există un cod de culori pentru îmbrăcămintea medicală. Răspunsul este da, aceste culori nu sunt alese la întâmplare. Ele au o semnificație specifică, iar istoria a influențat foarte mult alegerea acestor culori.

De ce este necesară purtarea uniformelor medicale în spitale?

Purtarea halatului în spitale este mai mult decât necesară. Această ținută profesională reduce expunerea la riscuri infecțioase atunci când profesionistul medical intră în contact cu pacienții, oferind protectie impotriva agentilor patogeni atat cadrelor medicale, cat si pacientilor acestora.

De asemenea, uniformele medicale ajuta si la identificarea personalului medical dintr-o unitate sanitara, stilul și culoarea uniformei facand diferența între medici, asistente medicale si infirmiere. Cele mai multe dintre aceste articole de îmbrăcăminte sunt simple, dar exista si uniformele medicale originale și amuzante, cu diferite culori sau imprimeuri. Astfel de echipamente pot fi gasite in colectia de uniforme Wonder Wink, disponibila in magazinul TesaMedical.ro .

De ce se folosesc culorile la uniformele medicale?

Culoarea uniformelor medicale s-a schimbat de-a lungul anilor. În secolul XIX, personalul medical purta halate negre, mai ales ca acesta era format preponderent din calugarite. Apoi, uniformele au evoluat ca urmare a descoperirilor lui Louis Pasteur: virușii se răspândesc, așa că era important să se aplice reguli stricte de igienă în spațiile medicale.

Uniforme medicale | uniforme Wonder Wink | TesaMedical.ro

Uniforme medicale

Obiceiul a fost stabilit, uniformele și halatele trebuiau spălate în fiecare zi la 90°C. Această nouă regulă a făcut ca orice piesă de îmbrăcăminte să fie albă. Astfel, albul a devenit culoarea omniprezentă în spitale. Abia după cel de-al Doilea Război Mondial a fost impus un cod de culori pentru a face diferența între profesioniști și departamente diferite.

Drept urmare, cadrele medicale au o varietate de piese vestimentare pentru activitatea medicala din care pot alege, iar pacientilor le va fi mai usor sa le recunooasca. In general, uniformele roz reprezinta sectia de neonatologie si obstetrica-ginecologie, halatul alb cu mâneci scurte este destinat asistentelor medicale, chirurgii poartă uniforme verzi, iar stagiarii poartă uniforme albastru închis.