Implanturile dentare au schimbat chipul stomatologiei in ultimii 25 de ani. Ce sunt implanturile dentare? Care este istoria implanturilor dentare si cum sunt folosite pentru a inlocui dintii lipsa? Acestea sunt cateva intrebari ce pot fi raspunse in urmatoarele randuri.
Ca si in majoritatea procedurilor de tratament din stomatologie care exista in ziua de azi, implanturile dentare implica nu numai descoperirea stiintifica, cercetarea si intelegerea acestora, ci si aplicarea lor in practica in clinici. Practica implantului stomatologic necesita expertiza in planificare, chirurgie si restaurare dentara. Acest lucru implica arts si experienta, precum si multa stiinta. Este important ca orice pacient sa aiba toate informatiile necesae pentru a face alegeri bune in ceea ce priveste un implant dentar si trebuie sa mearga la un consult cu un medic profeionist din domeniul sanatatii dentare.
Un implant dentar este de fapt un inlocuitor pentru radacina sau radacinile unui dinte.
Ca radacini dentare, implanturile dentare sunt fixate in maxilar si nu sunt vizibile odata ce sunt plasate chirurgical. Acestea sunt utilizate pentru a asigura coroanele (partile dintilor vazute in gura), lucrarile de poduri sau protezele prin diverse mijloace. Acestea sunt fabricate din titan, care este usor, puternic si biocompatibil, ceea ce inseamna ca nu este respins de organism. Titanul si aliajele de titan sunt cele mai utilizate metale atat in implanturile dentare, cat si in celelalte implanturi osoase, cum ar fi inlocuirea articulatiilor ortopedice. Implanturile dentare au cea mai mare rata de succes a oricarui dispozitiv chirurgical implantat.
Proprietatea speciala a titanului de fuziune la os, numita osseointegratie (“osseo” – os, “integrare” – fuziune sau imbinare cu), este baza biologica a succesului implantului dentar. Asta pentru ca atunci cand dintii sunt pierduti, osul care sustine acei dinti este de asemenea pierdut. Plasarea implanturilor dentare stabilizeaza osul, prevenind pierderea acestuia. Impreuna cu inlocuirea dintilor pierduti, implanturile ajuta la mentinerea formei si densitatii maxilarului. Aceasta inseamna ca sprijina scheletul facial si, indirect, structurile de tesuturi moi – tesuturi, obraji si buze. Implanturile dentare ajuta la masticatie, la zambit, la vorbit si ca o persoana sa arate complet natural. Aceasta functionalitate confera bunastare sociala, psihologica si fizica.