Celulele stem sunt materiile prime ale organismului – celule din care sunt generate toate celelalte celule cu functii specializate. In conditiile potrivite, din corp sau laborator, acestea se impart pentru a forma mai multe celule numite celule fiice.
Aceste celule fiice fie devin celule stem noi (autoinnoire), fie devin celule specializate cu o functie mai specifica, cum ar fi celulele sanguine, celulele creierului, celulele musculare cardiace sau celulele osoase.
De ce exista un astfel de interes pentru celulele stem?
Cercetatorii si medicii spera ca studiile cu celule stem pot ajuta la intelegerea modului in care apar bolile. Urmarind celulele stem sa se maturizeze in celule din oase, muschi cardiaci, nervi si alte organe si tesuturi, cercetatorii si medicii pot intelege mai bine cum se dezvolta bolile si care sunt conditiile.
Generati celule sanatoase pentru a inlocui celulele bolnave (medicament regenerativ).
Celulele stem pot fi ghidate sa devina celule specifice care pot fi utilizate apoi pentru regenerarea si repararea tesuturilor bolnave sau deteriorate, la oameni.
Persoanele care ar putea beneficia de terapii cu celule stem includ cele cu leziuni ale maduvei spinarii, diabet de tip 1, boala Parkinson, scleroza laterala amiotrofica, boala Alzheimer, boli de inima, accident vascular cerebral, arsuri, cancer si osteoartrita.
Celulele stem pot avea potentialul de a fi crescute pentru a deveni tesut nou pentru utilizare in transplant si medicamente regenerative.
Surse de celule stem si avantajele recoltarii
Cordonul ombilical contine celule stem adulte. Sangele din cordonul ombilical este o sursa importanta de celule stem.
Recoltarea acestora din cordonul ombilical este o metoda neinvaziva si nu implica niciun risc pentru mama si copil. Principalul avantaj al acestor celule este o capacitate mai mica de a declansa un raspuns imun, fiind mult mai bine tolerate in cazul unui transplant. Recoltarea si stocarea celulelor stem din cordonul ombilical reprezinta o sansa in plus la sanatate, atat pentru copilul de la care s-au recoltat celule, cat si pentru familie.
Recoltarea la nastere este o ocazie unica, iar disponibilitatea este imediata, fara a se astepta gasirea unui donator si a se pierde timp pretios. Un alt avantaj este acela al compatibilitatii maxime in cazul unui transplant autolog, si a unei probabilitati mari de compatibilitate pentru familia copilului, in cazul unui transplant alogen inrudit.