Coroana dentara: sfaturi de utilitate si intretinere

coroana dentara

Dintii nu au o viata lunga asa cum poate multi oameni si-ar dori. Este posibil ca in urma unui incident sau din cauza igienei orale deficitare, sa fie necesara inlocuirea unui dinte deteriorat sau nesanatos.

Daca acesta din urma a pierdut prea mult material, pacientul nu are de ales decat sa opteze pentru a monta o coroana dentara, care va servi la inlocuirea vidului si va oferi o structura stabila si durabila a protezei.

Ce este o coroana dentara
  • a proteja un dinte deteriorat (acoperindu-l in întregime, spre deosebire de furnirurile care acopera doar partea anterioara);
  • a inlocui un dinte deteriorat, rupt sau crapat;
  • a sprijini sau a acoperi un dinte in care a ramas foarte putin material sanatos;
  • a restaura un dinte care a fost devitalizat (in special dupa tratamentul canalului radacinilor);
  • a inlocui un dinte care este malformat sau decolorat in timp;
  • a acoperi un implant dentar.

Pentru a rezuma, se poate spune ca o coroana dentara ajuta la intarirea sau infrumusetarea unui dinte atunci cand acesta este deteriorat, rupt sau mort (ca urmare a cariilor sau dupa devitalizare). Prin urmare, corona dentara va actiona ca un fel de capac pentru a acoperi dintele deteriorat, fiind fixat cu ciment peste acesta din urma.

Prin urmare, principalul scop al coroanei dentare este de salvare a dintelui si de evitare a extragerii acestuia, prin pastrarea pulpei (cel mai adesea datorita tratamentului canalului). Radacina va fi in continuare utilizabila si va servi drept suport pentru montarea coroanei dentare. Mai mult decat atata, aceasta operatiune se poate realiza si dupa un implant, daca dintele a fost prea deteriorat pentru a-l pastra si a fost nevoie de extragere.

Fiind parte a familiei protezelor dentare partiale fixe, coroana dentara prezinta multe avantaje
  • Estetic – ajuta la standardizarea zambetului si il face mai frumos prin unificarea culorii si formei dinților;
  • Funcțional – o coroana va consolida un dinte prea slab sau deteriorat si, prin urmare, isi va recapata functia completa de mestecat. Coroanele dentare sunt la fel de puternice si durabile ca un dinte natural;
  • Stabilitate -mcoroanele sunt in general lipite (folosind ciment) pe dintele natural, iar acest lucru este permanent. Spre deosebire de protezele amovibile, acestea nu trebuie eliminate pentru intretinere si, prin urmare, sunt mult mai stabile.