Cum imi pot gestiona guta si imbunatati calitatea vietii?

guta

Guta – afecteaza multe aspecte ale vietii de zi cu zi, inclusiv activitati de munca si timp liber. Prin modificarea regimului alimentar si a stilului de viata, pacientii pot ajuta la prevenirea acestei boli. Exista multe strategii de autogestionare, care s-au dovedit utile, intrucat imbunatatesc calitatea vietii persoanelor cu guta.

Recomandarile medicilor pentru pacienti sunt

  • sa tina o dieta sanatoasa – oamenii trebuie sa evite alimentele care pot declansa o criza de guta, inclusiv alimente bogate in proteine (precum o dieta bogata in carne rosie si fructe de mare) si sa limiteze aportul de alcool (in special bere si lichior tare).
  • sa fie activi fizic – este recomandat pacientilor sa faca miscare zilnic. Fiecare minut de activitate conteaza si orice activitate este mai buna decat niciuna. Activitatile recomandate includ: mersul pe jos, inotul sau mersul pe bicicleta. Activitatea fizica regulata poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta alte boli cronice, cum ar fi boli de inima, accident vascular cerebral si diabet.
  • sa acceseze programe eficiente de activitate fizica – pentru persoanele care se ingrijoreaza ca activitatea fizica le poate inrautati guta sau nu sunt siguri cum sa faca exercitiile fizice in siguranta, participarea la programele de activitate fizica poate ajuta la reducerea durerii si a dizabilitatii legate de guta precum si la imbunatatirea starii de spirit si a capacitatii de a se deplasa.
  • sa vorbeasca permanent cu medicul – pot juca un rol activ in controlul afectiunii lor, participand la intalniri periodice cu medicul si urmand planul de tratament recomandat. Acest lucru este important mai ales daca au si alte afectiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inima.
  • sa slabeasca – pentru persoanele supraponderale sau obeze, pierderea in greutate reduce presiunea asupra articulatiilor, in special articulatiile purtatoare de greutate precum soldurile si genunchii. Atingerea sau mentinerea unei greutati sanatoase poate ameliora durerea, imbunatati functia si incetini progresia gutei.
  • sa-si protejeze articulatiile – leziunile articulare pot provoca sau agrava guta. Pentru persoanele cu boli acute frecvente sau guta cronica, medicii pot recomanda terapia preventiva pentru a scadea nivelul acidului uric din sange, folosind anumite medicamente.