Cum recunosti si tratezi carenta de fier?

carenta de fier

Conform statisticilor OMS, aproximativ 60% din populatia lumii are carenta de fier in organism, iar 30% au o deficienta a acestui element atat de mare incat este vorba de anemie feripriva – o afectiune in care nivelul hemoglobinei este redus semnificativ.

Fierul este baza hemoglobinei, care transporta oxigenul in sange (75-80%). Datorita participarii sale, celulele corpului „respira”. De asemenea, fierul face parte din peste 70 de enzime si proteine. Asigura functionarea sistemului imunitar, sinteza hormonilor tiroidieni, toate procesele metabolice, metabolismul energetic, diviziunea si cresterea celulara.

Valori anemie cu carenta de fier
  • usoara – o scadere a hemoglobinei la un test de sange de la 90-120 pentru femei si 90-130 pentru barbati;
  • medie – 70-90;
  • severa – sub 70.

De asemenea, in cazul anemiei feriprive, numarul eritrocitelor scade sub 3,8, iar VSH-ul creste peste 15-20 mm/h.

Deficitul de fier: cum se manifesta?
  • pielea devine palida si uscata, parul este tern si slab, iar unghiile devin casante;
  • in colturile buzelor apar rani care nu se vindeca, iar pe maini si picioare apar crapaturi dureroase;
  • pofta de mancare dispare, multi observa disconfort la inghitire;
  • pierderea constanta a fortei: cel mai mic efort fizic provoaca dificultati severe de respiratie;
  • ameteala;
  • lesin;
  • somnolenta, iritabilitate, tulburari de memorie;
  • la persoanele care sufera de deficit de fier, sunt tipice racelile constante si infectiile intestinale. Fierul este direct implicat in activitatea sistemului de aparare al organismului, iar prin deficienta sa, sistemul imunitar nu poate respinge in timp atacurile bacteriilor patogene.
Tratamentul si prevenirea deficitului de fier

Alimente bogate in fier:

  • ficat (in special de porc si vita), rinichi, limba de vita, stridii, midii, creveti, miel, carne de cal, caprioara, carne de iepure, gasca, oua;
  • hrisca, linte, fasole, mazare, soia, fulgi de ovaz, mei, ciuperci;
  • migdale, floarea soarelui, mac, susan;
  • spanac, macris, gutui, smochine.

Important: pentru absorbtia corecta a fierului este necesara vitamina C: se vor adauga in dieta fructe, suc de rodie. Acidul folic si cuprul, care se gasesc in soia, varza, legumele verzi si fructele de mare, pot afecta absorbtia acestuia.