Dieta si acneea – exista o relatie?

acneea

Acneea apare de obicei in faza adolescentei, cand aspectul tenului poate afecta stima de sine a tinerilor. Pentru majoritatea oamenilor, acneea dispare complet la sfarsitul adolescentei. Cu toate acestea, uneori problema poate fi mult mai persistenta… Mai mult, acneea poate aparea si dezvolta, pentru prima data si la persoanele de 20 sau 30 de ani.

Ce cauzeaza acneea?

Cauzele exacte ale acestui fenomen sunt inca necunoscute, desi dermatologii considera ca mai multi factori joaca un rol important, precum genele mostenite, dezechilibrul hormonal, problemele de greutate, inflamatia din interiorul corpului si cresterea stresului emotional.

Pot obiceiurile alimentare sa influenteze evolutia acestei boli de piele

Inca de la inceputul secolului XX, oamenii de stiinta au speculat ca ar putea exista o legatura intre dieta si acnee. In acest timp, alimentele procesate bogate in grasimi, precum si bananele, nucile, ciocolata, zaharul, branza si alcoolul au fost identificate ca vinovate.

Afirmatiile despre legatura dintre acnee si nutritie au reaparut in 2002, cand oamenii de stiinta au proclamat ca acneea este practic absenta in culturile non-occidentale.

Cercetatorii au concluzionat ca aceste diferente semnificative in ratele de prevalenta a acneei intre societati nu pot fi atribuite exclusiv influentei genelor. Intr-o asemenea amploare a fenomenului trebuie sa fi fost implicati si alti factori de mediu – cel mai probabil stilul alimentar.

Obiceiurile alimentare ale societatilor studiate din alte culturi decat cea occidentala se bazeaza pe consumul regulat de produse vegetale neprelucrate cu indice glicemic scazut.

Daca dieta joaca un rol in aparitia acneei, este probabil pentru ca anumite alimente sunt capabile sa potenteze procesele complexe care provoaca acneea. Cele mai recente ipoteze despre relatia dintre acnee si stilul alimentar atribuie un rol produselor lactate si indicelui glicemic specific atribuit alimentelor.

Teoria este ca alimentele cu un indaice glicemic (IG) ridicat sunt digerate si absorbite rapid, ceea ce duce la o crestere brusca a nivelului de zahar din sange. Acest lucru activeaza pancreasul, determinand eliberarea rapida a insulinei in sange, impreuna cu alti hormoni.