Leptospiroza este considerata una dintre cele mai periculoase boli infectioase, este rar diagnosticata la pisici, ele sunt adesea purtatori de infectie. Acest lucru se datoreaza faptului ca toate pisicile au imunitate innascuta la aceasta boala.
Oamenii pot suferi de leptospiroza si conform statisticilor, in boala severa rata mortalitatii este de 25-30%. Prin urmare, daca o pisica prezinta semne de leptospiroza, trebuie contactata imediat o clinica veterinara.
Daca diagnosticul este confirmat, pisica trebuie imediat izolata si tratata, iar in caz de boala severa, pentru a nu pune in pericol viata omului, animalul trebuie eutanasiat. Oricine are pisici sau caini in casa ar trebui sa recunoasca simptomele tipice ale acestei boli infectioase acute si sa stie ce sa faca daca o pisica este diagnosticata cu leptospiroza.
Simptome leptospiroza
Din momentul infectarii si pana la aparitia primelor semne de leptospiroza poate dura de la 2 la 10 zile, in functie de gradul de deteriorare si de nivelul de rezistenta al corpului pisicii. Deoarece spirochetele afecteaza aproape toate organele, precum si sistemul cardiovascular, central si nervos periferic, simptomele bolii pot fi foarte diferite, ceea ce face dificila diagnosticarea istoricului bolii la examinarea initiala. Simptomele leptospirozei la pisici pot fi:
- pierderea activitatii si a poftei de mancare;
- febra;
- varsaturi severe;
- miros neplacut al urinii;
- durere musculara la palpare;
- roseata si sangerarea membranelor cavitatii bucale;
- ingalbenirea pielii si a corneei ochilor.
Atentie! Exista cazuri de remisie spontana a leptospirozei, cand toate semnele bolii dispar brusc la o pisica. Cu toate acestea, animalul ramane un purtator de infectie pentru o lunga perioada de timp. Prin urmare, pana cand rezultatele testelor confirma absenta agentului patogen in corpul pisicii, acesta trebuie izolat.
- Tratament
Un set de masuri in tratamentul leptospirozei la pisici fara esec include terapia cu antibiotice. In plus, se folosesc seruri hiperimune, care contin cantitati mari de anticorpi impotriva leptospirozei.
- Prevenirea
Nu exista vaccin pentru vaccinarea pisicilor impotriva leptospirozei. Vaccinurile pentru caini sunt uneori folosite pentru a spori imunitatea naturala a unei pisici la boala, dar numai un medic veterinar poate aborda aceasta problema. Ca masuri standard de prevenire a leptospirozei la pisici, se recomanda deratizarea casei in mod regulat si rozatoarele exterminate, intrucat pana si rozatoarele sanatoase pot fi infectate.