Orice masina am conduce si oricat de performanta ar fi, fara anvelopele potrivite aceasta nu va rula la potentialul maxim si nu va avea un comportament bun pe sosea. Altfel spus, anvelopele sunt cele care asigura o aderenta buna astfel incat sa ne putem bucura de o directie precisa si un control bun al tractiunii, atunci cand suntem la volan. De aceea este important sa ne asiguram ca anvelopele sunt potrivite tipului de carosabil (trafic urban sau offroad), conditiilor de clima (vara / iarna), si ca presiunea din ele este una optima.
Pe langa tipul de carosabil si conditiile meteo, mai trebuie sa tinem cont si de indicii de viteza si de greutate caracteristici anvelopei. Pentru o experienta sigura de condus este important sa nu rulam cu anvelope la o presiune necorespunzatoare sau la o viteza mai mare decat cea prevazuta de indicii anvelopelor respective.
De asemenea, cu o presiune corecta si adecvata greutatii autovehiculului, vom avea o calatorie mult mai confortabila, masina va filtra mult mai bine denivelarile de la nivelul carosabilului si astfel, si sistemul de suspensii va fi mai protejat.
Presiunea din anvelope este cu atat mai importanta cu cat influenteaza si distanta de franare.
Prin urmare, presiunea existenta in anvelope influenteaza confortul soferului si al pasagerilor, durata de viata a anvelopelor, consumul de carburant, si durata de viata a unor elemente componente ale sistemelor de franare si suspensie, printre care putem enumera: discuri, placute de frana, amortizoare etc.
Insa, indiferent de recomandarile pe care le vor face unii sau altii privind presiunea optima din anvelope, cel mai indicat ar fi sa tinem cont de specificatiile recomandate de producatorul auto si cel de anvelope privind presiunea la rece din anvelope. Valorile corecte le putem gasi oricand in manualul autovehiculului, pe stalpul de la usa acestuia, sau pe interiorul capacului de la rezervor. Aceste recomandari se bazeaza pe calcule care tin cont de variabile precum: dimensiunea si greutatea masinii, puterea motorului, sistemul de tractiune, si sunt stabilite special pentru modelul pe care il detineti dumneavoastra.
Un alt aspect care merita mentionat este cel al pierderilor de aer din anvelope. Pentru a evita acest inconvenient, se poate recurge la umflarea anvelopelor cu azot. Azotul este tot mai des folosit ca alternativa la aer, in vulcanizari sau service-uri auto, datorita proprietatilor acestuia care ajuta la reducerea pierderilor de aer prin permeatie. Fiind un gaz inert, acesta nu dauneaza anvelopelor si nu este atat de sensibil la diferentele de temperatura.
Piese auto aftermarket in Bucuresti | AZ-Piese-Auto.ro
Insa, fie ca sunt umflate cu azot sau cu aer, fie ca preferati o presiune mai scazuta sau mai ridicata in anvelope, obiceiul de a verifica periodic presiunea in anvelope este unul necesar, atat pentru siguranta dumneavoastra, cat si pentru durata de viata a anumitor consumabile.
Daca sunteti in cautarea unor piese auto originale sau piese auto aftermarket in Bucuresti, trebuie sa stiti ca magazinul de piese auto AZ-Piese-Auto.ro va sta la dispozitie cu o gama completa de componente auto pentru masina dumneavoastra. Aici veti gasi cei mai buni consultanti, promptitudine si oferte adaptate nevoilor si dorintelor dumneavoastra.