Dupa ce intra la scoala, copilul se poate exprima mai bine, cu toate acestea, pot exista provocari de comunicare care pot complica relatia parinte – copil. De exemplu, unii copii par sa nu aiba nimic de spus. Intr-adevar, chiar si copiii de varsta scolara au dificultati sa raspunda la o intrebare vaga, cum ar fi „Ce ai facut azi?”.
De asemenea, este posibil ca un copil sa nu gaseasca cuvintele care sa exprime ceea ce simte. O modalitate buna de a-l ajuta sa faca altfel este ca parintii sa se joace cu el. Copilul isi poate dezvalui ingrijorarea facand papusile si figurinele sa vorbeasca sau desenand o activitate a zilei. Jocul ii permite copilului sa se distanteze de situatia care il preocupa si sa exploreze solutii. Cand parintii se alatura, copilul se va simti ascultat si asta ajuta la scaderea nivelului de stres al acestuia.
Exista insa copii care refuza contactul si se indeparteaza. Pentru a evita acest tip de situatie, trebuie acordat mai mult timp copilului. Intr-adevar, un copil se poate izola, deoarece se teme sa deranjeze un parinte care este adesea absent. Copilul va sti cand parintele este acolo pentru el daca vede ca acesta este disponibil si dispus sa-l asculte. Asadar este important ca toti membrii familiei sa se intalneasca si sa aiba un moment al serii pe care cu totii sa-l respecte.
Cateva sfaturi pentru o mai buna comunicare
Este important ca un parinte sa-i arate copilului ca emotiile lui sunt legitime si sa recunoasca impactul pe care o situatie il poate avea asupra lui. Pe de alta parte, trebuie evitate intrebari, comentarii sau sfaturi, deoarece acestea pot determina copilul sa se simta incompetent.
Ar trebui evitat ca parintii sa puna prea multe intrebari. Unii copii considera acest lucru intruziv. In schimb, parintii pot formula o parere insa trebuie sa lase copilul sa se deschida in propriul ritm. Daca nu este receptiv la o discutie individuala, se poate vorbi cu el in timp ce se joaca sau in timpul unei plimbari in aer liber.