Unul din cele mai neplacute simptome cu care se confrunta atat adolescentii, cat si persoanele mature si cele varstnice este reprezentat de arsurile la stomac. Aceste arsuri sunt foarte frecvente si neplacute si apar din cauza unei alimentatii dezechilibrate, din cauza unor medicamente, a stresului si a fumatului. Arsurile gastrice pot fi calmate nu numai cu medicamente alopate, ci si cu remedii naturale care nu afecteaza sanatatea tractului digestiv si amelioreaza aceste simptome deloc placute.
Plante recomandate in calmarea arsurilor gastrice
Una din principalele plante folosite pentru a trata arsurile gastrice este musetelul. Ceaiul de musetel se consuma de trei ori pe zi, inainte de masa, fiind una din cele mai vechi si mai valoroase specii medicinale, a carei actiune terapeutica este cunoscuta inca din Antichitate. Florile de musetel au rolul de a normaliza secretia acidului clorhidric in stomac si ajuta la tratarea problemelor digestive mai complicate, precum colicii, diareea sau sindromul intestinului iritabil.
Ghimbirul este o alta planta recomandata pentru calmarea arsurilor gastrice, avand compusi fenolici care amelioreaza iritatia gastrointestinala si stimuleaza productia bilei, suprimand contractiile gastrice pe masura ce alimentele si fluidele isi urmeaza cursul in tractul digestiv. Ceaiul de ghimbir este, asadar, recomandat pentru a trata arsurile la stomac.
Menta este o alta planta utila in indigestie si in tratarea arsurilor stomacale. Menta relaxeaza sistemul digestiv si usureaza arsurile la stomac, calmand crampele stomacale. Busuiocul este una din cele mai des intalnite si recomandate remedii naturiste pentru ca absoarbe gazele din stomac si este cunoscut ca si un excelent antiseptic intestinal, fiind eficient gratie uleiului volatil in calmarea arsurilor la stomac. Nu in ultimul rand, roinita calmeaza durerile sub stern care sunt de cele mai multe ori declansate de anumite alimente si debuteaza o data cu intrarea acidului din stomac in tubul digestiv, arzand partea din spate a gatului. Durerea care radiaza in piept si gat poate fi calmata gratie ceaiului de roinita care se bea in fiecare zi dupa masa de pranz si cina.