Sarcina are 3 trimestre, fiecare dintre ele fiind marcat de evolutii fetale specifice. O sarcina este considerata pe termen lung la 40 de saptamani; sugarii nascuti inainte de sfarsitul saptamanii 37 sunt considerati prematuri. Copiii prematuri pot avea probleme cu cresterea si dezvoltarea lor, precum si dificultati de respiratie si digestie.
Primul trimestru (0-13 saptamani)
Primul trimestru este cel mai important pentru dezvoltarea bebelusului. In aceasta perioada, se dezvolta structura corpului si sistemele de organe ale bebelusului. Cele mai multe avorturi spontane si defecte congenitale apar in aceasta perioada.
Corpul viitoarei mamici sufera, de asemenea, modificari majore in primul trimestru. Aceste modificari provoaca adesea o varietate de simptome, inclusiv greata, oboseala, sensibilitate a sanilor si urinare frecventa. Desi acestea sunt simptome frecvente ale sarcinii, fiecare femeie are o experienta diferita.
De exemplu, in timp ce unele pot experimenta un nivel crescut de energie in aceasta perioada, altele se pot simti foarte obosite.
Al doilea trimestru (14-26 saptamani)
Al doilea trimestru de sarcina este adesea numit „perioada de aur”, deoarece multe dintre efectele neplacute ale sarcinii timpurii dispar. In timpul celui de-al doilea trimestru, este posibil ca gravida sa mai aiba o usoara greata – vor fi insa momente mai bune de somn si un nivel crescut de energie.
Cu toate acestea, este posibil sa apara alte simptome, cum ar fi dureri de spate, dureri abdominale, crampe la picioare, constipatie si arsuri la stomac.
Undeva intre 16 saptamani si 20 de saptamani, este posibil sa simta primele miscari de fluturare ale bebelusului.
Al treilea trimestru (27 pana la 40 de saptamani)
Acesta este ultima perioada de sarcina si probabil cea mai emotionanta pentru viitoarea mamica. Unele dintre simptomele fizice pe care aceasta le poate experimenta in aceasta perioada includ: dificultati de respiratie, hemoroizi, incontinenta urinara si probleme de somn. Multe dintre aceste simptome apar din cauza cresterii in dimensiune a uterului, care ajunge pana la 2,5 kilograme in momentul nasterii.