Fractura dentara accidentala, fie ca este cauzata de practicarea unui sport sau de alte cauze este una din cele mai frecvente urgente stomatologice cu care pacientii se prezinta in cabinetul medicului dentist. Cei mai predispusi unor asemenea accidente sunt copiii, dar nici adultii si adolescentii nu sunt scutiti.
Cauzele fracturii dentare si prezentarea la cabinetul de urgente stomatologice
La pacientii tineri, traumatismele si fracturile dentare sunt cauzate de cazaturi si de joaca sau de jocuri in parc. Aceste traumatisme pot fi lovituri la nivelul maxilarului, la nivelul buzei superioare sau a mandibulei, cel mai frecvent copiii cad pe ciment in barbie. Cei mai mici pacienti sunt adesea expusi riscului de a se lovi de masa, de obiecte de mobilier sau de a cadea pe trepte.
Pe masura ce varsta pacientilor creste, creste si riscul accidentelor la locurile de joaca, la parc sau in spatiile special amenajate pentru cei care merg pe role, trotineta sau pe skateboard. Copiii isi pot accidenta dintii si datorita sporturilor pe care le practica, indeosebi in cazul sporturilor de contact. Alte cauze posibile pentru fractura dintilor reprezinta scrasnitul dintilor, consumul de alimente dure sau schimbarile de temperatura bruste la nivel bucal.
Clinica stomatologica din sector 4 | Urgente stomatologice | ImplantologieSector4.ro
Dintii expusi fracturilor dentare
Cei mai expusi dinti la fracturile dentare, motiv pentru care pacientii viziteaza Implantologiesector4, clinica stomatologica din sector 4, sunt dintii de lapte, dar si dintii definitivi, atat cei de sus, cat si cei de jos, in fata, intre colturile buzelor. Indiferent de tipul dintelui afectat, medicii recomanda prezentarea de urgenta la cabinet.
Ce masuri sunt luate in urma traumatismelor dentare?
In urma traumatismelor la nivelul dintilor, prezenta de urgenta la medicul stomatolog este absolut obligatorie. De regula, dintii fracturati pot fi tratati si reconstruiti, de aceea, cu cat mai repede ajung pacientii la stomatolog, cu atat sansele de a salva dintele sunt mai mari.
In cazul in care pacientii gasesc fragmentul de dinte lipsa, acesta trebuie sa fie tinut intr-o compresa cu ser sau lapte, ori in servetel umezit in apa. in cazul in care dintele este mobil, atunci medicul va imobiliza dintele si creste sansele de a-l salva. Pentru mai multe detalii, site-ul ImplantologieSector4.ro este disponibil pacientilor interesati.