Glutenul este o substanta care se gaseste in mod natural in cereale precum grau, orz si secara. Cu toate acestea, unii oameni ajung sa simta un disconfort dupa ce consuma paine, paste sau alte alimente care contin gluten. Acest disconfort apare ca urmare a imposibilitatii digerarii glutenului.
Desi cei care se confrunta cu astfel de situatii sunt, in general, persoane care sufera de boala celiaca, o boala autoimuna cronica severa, exista si situatii in care oamenii au intoleranta la gluten sau chiar o sensibilitate non-celiaca la gluten. Aceasta din urma a fost recunoscuta de curand ca boala de sine statatoare.
In prezent, exista tot mai multe produse fara gluten pe piata si chiar restaurante care promoveaza acest stil alimentar, motiv pentru care apare intrebarea daca exista intr-adevar afectiuni cauzate de consumul de gluten sau este numai un trend. Totusi, specialistii sunt acum de acord asupra existentei sensibilitatii la gluten non-celiaca (NCGS).
Prin ce se difera sensibilitatea la gluten non-celiaca de intoleranta la gluten?
Intoleranta la gluten este diferita de boala celiaca, dar poate avea simptome similare atat cu aceasta, cat si cu alergia la gluten, fiecare dintre acestea fiind probleme complet diferite de sanatate, dar care au acelasi factor declansator: glutenul.
Simptomele sunt multe si variate, de la dureri abdominale, diaree, balonare, oboseala, anemie, pana la tulburari neurologice si articulare. In ultimii ani, medicii au vazut din ce in ce mai multi pacienti cu aceleasi simptome, dar la care testele pentru boala celiaca sunt negative. Drept urmare, acestia sunt considerati pacienti cu o sensibilitate la gluten non-celiaca.
Cum se poate descoperi sensibilitatea la gluten non-celiaca?
Fiind o afectiune recent descoperita, nu exista analize specifice prin care se poate diagnostica sensibilitatea la gluten non-celiatica. Prin urmare, este necesar sa se excluda posibilitatea unei intolerante la gluten, motiv pentru care vor fi efectuate analize de sange pentru anticorpi specifici (anti-tranglutaminaza IgA) sau chiar o biopsie a intestinului subtire.
Problema este ca nu exista biomarkeri specifici pentru aceasta boala. Certitudine ca o persoana este „sensibila la gluten” este atunci cand aceasta sufera imediat dupa ce ingereaza alimente cu gluten de diverse tulburari digestive, iar imediat dupa incetarea consumului acestora, starea sa se imbunatateste. Ameliorarea este rapida deoarece membrana intestinala nu este alterata ca in cazul unei intolerante.