Cum alegi un UPS si de ce este acesta important?

UPS

Pentru a preveni schimbarea sursei de alimentare in cazul unor computere, solutia perfecta care ii protejeaza pe utilizatori de asemenea momente neplacute este un UPS sau Unintrerruptible Power Supply. Sunt persoane care au auzit doar de un UPS si altele care se bucura de performantele acestuia. Rolul lui este acela de a proteja aparatura electronica de fluctuatii ale curentului electric si de intreruperea tensiunii de alimentare in urma carora aceasta poate suferi daune iremediabile.

Tipuri de UPS si sfaturi de achizitionare

Exista mai multe categorii de UPS, iar alegerea clientilor depinde de caracteristicile acestor dispozitive. Prima categorie este cea in care intra UPS-uri offline, care costa destul de putin si depind de tensiunea si de frecventa pe care o primesc de la retea, ceea ce inseamna ca caca tensiunea este fluctuanta, el nu va oferi protectie, ci va furniza dispozitivelor pe care le “protejeaza” aceleasi fluctuatii. Ceea ce inseamna ca aceste tipuri de surse ofera ceea ce primesc din retea. Protectia pe care o confera consta in faptul ca atunci cand tensiunea este intrerupta, continua alimentarea aparatelor protejate pana la epuizarea bateriei sau pana revine tensiunea de alimentare.

UPS-urile line-interactive ofera protectie independent de tensiunea care este livrata la intrare, ceea ce inseamna ca in cazul in care sunt fluctuatii ale tensiunii, aceste UPS-uri vor comuta pe baterie si confera o tensiune corespunzatoare pana in momentul n care tensiunea de intrare revine la valori normale. Aceste modele au un grad de protectie mai ridicat, dar sunt si mai costisitoare.

Nu in ultimul rand, UPS-urile online sunt independente atat de tensiunea, cat si de frecventa de intrare si ofera o protectie maxima fiind mereu conectate si eliminan variatii ale tensiunii. Criteriile principale de alegere a lui sunt: puterea, autonomia si tipurile interfetelor de iesire. Puterea este poate cea mai importanta caracteristica a unui UPS si trebuie sa fie cu pana la 15% mai mare decat suma dispozitivelor protejate. Autonomia este perioada de timp in care sursa neintreruptibila de curent asigura functionarea in conditii optime a dispozitivelor protejate, iar interfetele de iesire reprezinta modul in care pot fi conectate dispozitivele protejate la el.