Cauze si simptome hepatita B

Hepatita B este o infectie hepatica grava cauzata de virusul hepatitei B (VHB). Pentru unele persoane, infectia cu hepatita B devine cronica, ceea ce inseamna ca dureaza mai mult de sase luni

hepatita B

Hepatita B este o infectie hepatica grava cauzata de virusul hepatitei B (VHB). Pentru unele persoane, infectia cu hepatita B devine cronica, ceea ce inseamna ca dureaza mai mult de sase luni. Daca o persoana are hepatita cronica B, va creste riscul de a dezvolta insuficienta hepatica, cancer hepatic sau ciroza – o afectiune care cicatrizeaza permanent ficatul. Majoritatea adultilor cu hepatita B se recupereaza complet, chiar daca semnele si simptomele lor sunt severe. Sugarii si copiii sunt mai susceptibili sa dezvolte o infectie cronica (de lunga durata) cu hepatita.  Un vaccin poate preveni hepatita B. Infectia cu VHB poate fi de scurta durata (acuta) sau de lunga durata (cronica). Cea acuta dureaza mai putin de 6 luni, iar cea cronica 6 luni sau mai mult. Intarzie deoarece sistemul imunitar al persoanei infectate nu poate lupta impotriva infectiei.

Simptome hepatita B

Semnele si simptomele hepatitei variaza de la usoare pana la severe. De obicei apar la aproximativ una pana la patru luni dupa ce o persoana a fost infectata. Unele persoane, in general copiii mici, pot sa nu aiba simptome. Semnele hepatitei B pot include: durere abdominala, urina inchisa la culoare, febra, dureri articulare, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, slabiciune si oboseala si icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor). Pentru cei care stiu ca au fost expusi la hepatita B, trebuie sa contacteze imediat medicul. Un tratament preventiv poate reduce riscul de infectie daca persoana infectata primeste tratamentul in 24 de ore de la expunerea la virus.

Cauze hepatita B

Infectia cu hepatita este cauzata de virusul hepatitei B (VHB). Virusul este transmis de la o persoana la alta prin sange, material seminal sau alte fluide corporale. Nu se raspandeste prin stranut sau tuse. Caile comune de raspandire VHB sunt: Contactul intim – daca este neprotejat, virusul poate ajunge rapid in corp, acele si seringile contaminate cu sange infectat. Femeile gravide infectate cu VHB pot transmite virusul copiilor lor in timpul nasterii. Cu toate acestea, nou-nascutul poate fi vaccinat pentru a evita infectarea. A avea o infectie cronica cu VHB poate duce la complicatii grave, cum ar fi: cicatrizarea ficatului (ciroza), cancer la ficat, insuficienta hepatica si altele.