Cum funcționează o mașina hibrid?

mașina hibrid

Prima masina hibrid a intrat pe piata in 1997, cand Toyota a lansat Toyota Prius. Astazi, exista o selectie foarte mare de masini hibride in intreaga lume, iar Toyota este inca in fruntea acestei dezvoltari.

Dar ce este o masina hibrid si cum functioneaza?

In general, masinile hibride sunt cunoscute pentru combinarea unui motor electric cu un motor cu ardere, de unde si numele. Regula principala este ca masina foloseste motorul electric la viteza mai mica, in timp ce motorul cu ardere furnizeaza masinii combustibil pentru acceleratii si viteze mai mari. Combustibilul pentru masinile hibride este adesea benzina, dar poate fi si motorina sau biocombustibil. In general, exista 3 tipuri de masini hibride:

  • Hybrid Light: foloseste doar o cantitate mica de electricitate printr-un motor mai mic, in timp ce cea mai mare parte a puterii provine de la un motor cu ardere alimentat cu benzina sau motorina.
  • Full hybrid: aceasta este masina hibrida clasica atat cu motor cu combustie, cat si cu motor electric. Bateria se incarca in timpul conducerii si nu trebuie conectata la o statie de reincarcare. Cu alte cuvinte, hibrizii completi sunt masini hibride cu incarcare automata.
  • Masini hibride conectate: un hibrid functioneaza atat pe benzina, cat si cu electricitate, dar este predominant electric. Bateria unui hibrid plug-in este incarcata cu un cablu la o statie de incarcare. Alimentarea cu combustibil este relativ rapida.

Cum functioneaza masinile hibride?

In timpul conducerii, masina comuta automat intre motorul cu ardere si motorul electric.

  • Pornirea vehiculului
  • Masina porneste cu motorul sau electric.
  • Conducere normala

Masina regleaza cantitatea de energie electrica necesara in functie de viteza si stilul de condus. Cand se creste viteza, masina trece la motorul cu ardere – iar bateria incepe sa se incarce. Acesta este modul in care functioneaza un hibrid cu autoincarcare.

  • Acceleratie si viteza mare

Motorul pe benzina preia controlul la accelerare, iar motorul electric functioneaza impreuna cu motorul cu ardere atunci cand masina trebuie sa mentina o viteza mare, de exemplu pe autostrada.

  • Franare si oprire

Bateria motorului electric se reincarca atunci cand se incetineste sau se franeaza. Acest lucru se realizeaza printr-o unitate de recuperare a energiei (energie cinetica), care este activata atunci cand masina incetineste sau franeaza.