Dieta vegana se bazeaza pe o mare varietate de alimente vegetale din care veganii isi pot obtine toti nutrientii, inclusiv minerale si vitamine. Insa persoanele care exclud din alimentatie produsele de origine animala, inclusiv laptele, ar trebui sa acorde atentie calciului, care este necesar pentru buna functionare a corpului uman.
Cea mai comuna si cea mai importanta sursa de calciu este laptele, precum si produsele lactate, la care veganii si vegetarienii tind sa renunte. Din fericire, exista multe metode de a asigura organismului aportul zilnic cu acest element, de exemplu tinand cont de aportul de produse vegetale bogate in calciu in meniul zilnic.
Deficiente de calciu – posibile consecinte
Lipsa de calciu in dieta zilnica este un factor de risc pentru dezvoltarea osteoporozei (slabirea sistemului osos), ceea ce duce la un risc crescut de fracturi. Osteoporoza poate aparea atunci cand nu se obtine suficient calciu din alimentatie, astfel acesta este reabsorbit din oase, care actioneaza ca un depozit pentru calciu in corpul uman.
Aceasta inseamna ca obtinerea cantitatii potrivite de calciu din alimente este foarte importanta. Nivelurile prea scazute ale acestui element pot afecta in mod direct sanatatea sistemului osos si diferitele functii indeplinite de calciu in corpul uman.
Cele mai bune surse de calciu pentru vegani
Laptele si produsele lactate nu sunt doar surse bogate, ci si convenabile de calciu. Cu toate acestea, nu sunt de neinlocuit, asa ca veganii au o multime de oportunitati de a oferi organismului in mod eficient acest element foarte valoros.
Legumele verzi, precum kale, varza chinezeasca sau broccoli, sunt o sursa excelenta de calciu. De exemplu, 3/4 de cana de frunze de varza chinezeasca contine aceeasi cantitate de calciu ca o cana de 250 ml lapte de vaca. Cantitati mari de calciu pot fi gasite si in marar, care poate fi adaugat in salate, sandvisuri sau supe, arpagic, patrunjel, rucola, spanac si fasole.
Tezaurul de calciu il reprezinta semintele de susan si mac, care merita adaugate la deserturile si mancarurile preparate. Alte surse valoroase de calciu includ: rubarba proaspata, spirulina, quinoa alba si semintele de chia. De asemenea, tofu, precum si soia, care nu numai ca vor fi foarte hranitoare, ci si bogate in calciu natural.