Obiceiuri nesanatoase care duc la hipertensiune arteriala

hipertensiune arteriala

In fiecare zi, oamenii pot efectua inconstient multe activitati care au un impact asupra deteriorarii treptate a sanatatii lor. De-a lungul timpului, ele contribuie la dezvoltarea bolilor periculoase, iar sistemul cardiovascular este deosebit de expus.

Ce este hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala este definita atunci cand tensiunea arteriala depaseste 140/90 mmHg. Pentru a se afla, este necesar sa se repete masuratorile de presiune – diagnosticul nu poate fi bazat pe o singura masuratoare.

Obiceiuri care duc la hipertensiune arteriala – ce ar trebui evitat?

Unele obiceiuri repetate in mod regulat provoaca aparitia hipertensiunii arteriale. Prevenirea bolii include, in primul rand, observarea obiceiurilor daunatoare si eliminarea lor din viata de zi cu zi.

Foarte des, un obicei prost va atrage si alte obiceiuri nesanatoase impreuna cu el – de exemplu, consumul unor cantitati mari de gustari reduce activitatea fizica. De aceea, pentru a preveni hipertensiunea arteriala, ar trebui sa se actioneze si sa se schimbe stilul de viata.

Obiceiuri care duc la hipertensiune arteriala

  • Obezitate

Obezitatea – mai ales abdominala – influenteaza foarte mult dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Ea este considerata a fi unul dintre principalii factori legati de stilul de viata care determina boala. In cazul obezitatii, ar trebui sa se reduca excesul de grasime corporala si sa se introduca obiceiuri alimentare bune care vor avea un efect pozitiv asupra sanatatii si starii organismului.

  • Prea mult sodiu in mese

Sodiul si potasiul in cantitati adecvate sunt responsabile pentru mentinerea unei tensiuni osmotice adecvate. Cu toate acestea, in exces clorura de sodiu – folosita sub forma de sare in bucatarie – contribuie in mare masura la dezvoltarea defectelor cardiace si a hipertensiunii arteriale.

  • Dieta necorespunzatoare

Dieta necorespunzatoare contribuie in mare masura la dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Este vorba in primul rand despre consumul excesiv de grasimi animale. Pentru pacientii cu tensiune arteriala crescuta, dieta mediteraneana este cea mai preferata. Baza sa este in principal fructe de mare, peste de mare si legume. Meniul trebuie sa fie bogat in fructe, legume si produse lactate cu continut scazut de grasimi.

  • Activitate fizica insuficienta

Exercitiile fizice au un impact urias asupra sistemului cardiovascular. Chiar si un efort mic are un efect benefic in cazul hipertensiunii arteriale.