Florile de salcam – un adevarat medicament al naturii

Florile de salcam erau in trecut folosite cu succes in tratarea durerilor de cap, dar si a durerilor de stomac. Cu un continut ridicat in substante flavonoide, in taninuri, uleiuri esentiale si glucozide, florile de salcam trateaza si previn o serie de afectiuni.

florile de salcam

Florile de salcam – un adevarat medicament al naturii

La sfarsit de primavara si inceput de vara, gradinile se umplu de mirosul imbietor al florilor de salcam. Aceste flori nu numai ca au un parfum minunat si un aspect deosebit, ci au si proprietati benefice asupra sanatatii. Florile de salcam erau in trecut folosite cu succes in tratarea durerilor de cap, dar si a durerilor de stomac. Cu un continut ridicat in substante flavonoide, in taninuri, uleiuri esentiale si glucozide, florile de salcam trateaza si previn o serie de afectiuni.

Efectele benefice ale florilor de salcam asupra sanatatii

Preparatele obtinute din flori de salcam au actiune sedativa si antispastica la nivelul musculaturii gastrice, de aceea sunt utilizate in tratarea durerilor abdominale, in gastrite, ulcer duodenal si in boala de reflux. De asemenea, aceste flori au o actiune usor sedativa la nivelul sistemului nervos central, reducand stresul. Ca pansament gastric, se folosesc florile de salcam sub forma de pulbere sau de flori maruntite, in amestec cu zmeur, dud, musetel sau lemn-dulce.

Pentru a calma starile de stres ale persoanelor „cu nervii la pamant”, pentru persoanele meteo-sensibile, pentru cele care sufera de astenie de primavara, pentru femeile tinere sau trecute de prima tinerete, o cana de ceai de floare de salcam consumata inainte de culcare este excelenta. Asigura un somn linistit, actionand asupra sistemului nervos, avand capacitatea de a calma unele stari de neliniste. Florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa, sunt recomandate impotriva durerilor de cap foarte puternice, dar si in calmarea simptomelor afectiunilor digestive.

Florile de salcam se prepara sub forma de infuzie, turnand 200 de mililitri de apa fiarta peste o lingurita de planta uscata. Se acopera vasul timp de 10 minute si se strecoara. Infuzia se consuma in trei reprize, dupa mesele principale. Infuzia calda, indulcita cu miere, poate calma accesele de tuse, durerile in piept si febra, are proprietati emoliente, expectorante si antiiritative.

Inainte de a incepe o cura cu floare de salcam este indicat un consult medical sau o opinie avizata venita din partea medicului de familie, deoarece este important ca inainte de a adopta un tratament naturist sa existe confirmarea medicului.