Raceala la bebelusi – simptomele acesteia

raceala la bebelusi

Racelile la bebelusi sunt obisnuite si deloc periculoase. Daca nu sunt tratate cum trebuie, pot deveni periculoase, pentru ca se pot transforma rapid in diferite afectiuni precum pneumonia sau crupul. Orice raceala la bebelusi sub 2 sau 3 luni este un motiv pentru parinti de a-si apela pediatrul, mai ales daca cel mic are febra.

Toti bebelusii se nasc cu o anumita imunitate la raceli. Chiar si asa, este nevoie de timp pentru ca noile lor sisteme imunitare sa se maturizeze pe deplin. Acest lucru face ca bebelusii sa fie sensibili la infectii virale, care provoaca raceli.

Raceala la bebelusi – simptome

Un nas infundat sau curgator poate fi un prim indiciu potrivit caruia, bebelusul este racit. Alte simptome includ: nervozitate, febra, tuse, mai ales noaptea, stranut, apetit redus, insomnii.

Racelile la nou-nascuti au unele simptome ca si alte boli, precum gripa, crupul si pneumonia. Acest lucru poate face diagnosticul la domiciliu mai stresant pentru parinti.

Un alt nume pentru o raceala comuna este o infectie virala, respiratorie superioara. Nu sunt cauzate de infectii bacteriene si nu raspund la antibiotice. Racelile la nou-nascuti nu sunt neobisnuite. Virusurile care le provoaca pot trai in aer si pe suprafete dure pentru perioade scurte de timp. Acest lucru face posibila transmiterea cu sau fara contact direct cu cineva bolnav.

Bebelusii care se afla in preajma copiilor mai mari pot avea mai multe sanse de raceala. Dar chiar si o vizita in cabinetul medicului pediatru sau o plimbare la magazin va putea expune copilul la germeni.

Bebelusii alaptati au mai multa imunitate decat bebelusii hraniti cu lapte formula. Acest lucru se datoreaza faptului ca alaptarea ofera copilului anticorpi, globule albe si enzime. Acesti agenti ii protejeaza de diverse infectii.

Un copil sub 2 sau 3 luni ar trebui vazut de catre medic daca are raceala. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la toate simptomele celui mic. Ei il cunosc cel mai bine. Indiferent de varsta lor, daca apare si o febra care persista mai mult de 5 zile, acest lucru necesita un apel la medic.