Hipertiroidismul apare atunci cand glanda tiroida are o functionare alerta si produce o cantitate mare de tiroxina, de hormon tiroidian. Aceasta afectiune accelereaza metabolismul si afecteaza functiile organismului. Hipertiroidismul necesita un tratament care trebuie administrat pe termen lung, pentru a evita complicatiile nedorite. De aceea, este bine ca aceasta problema a glandei tiroide sa fie cat mai devreme diagnosticata si tratata.
Totul despre hipertiroidism sau glanda hiperactiva – Ce este si cum se manifesta hipertiroidismul
Hipertiroidismul este o afectiune a glandei tiroide, organul situat in partea din fata a gatului, care are aspectul unui fluturas. Hormonii eliberati de glanda sunt importanti pentru reglarea metabolismului, a respiratiei, a sistemului nervos, a temperaturii corporale, a batailor inimii, iar lista poate continua.
Hipertiroidismul apare din mai multe cauze, in principal din cauza unor dezechilibre in organism. Boala Graves este o afectiune autoimuna care determina stimularea glandei tiroide si este principala cauza a hipertiroidismului.
Totodata, nodulii tiroidieni hiperactivi pot cauza hipertiroidismul, precum si inflamarea glandei din cauza unor infectii bacteriene sau virale. Tratamentul medicamentos administrat incorect poate duce la agravarea hipertiroidismului, la fel ca si consumul excesiv de iod. Daca in familie sunt cazuri de hipertiroidism sau de alte boli cronice, atunci este posibil ca pacientii sa sufere de aceasta afectiune.
Cum se manifesta hipertiroidismul? Prin scaderea brusca si inexplicabila in greutate, prin apetitul marit, prin palpitatii si aritmie, stari de oboseala, nervozitate si anxietate, dar si prin tremor la nivelul mainilor. Transpiratiile abundente, intoleranta la caldura si modificarea ciclului menstrual la femei, precum si insomniile si degradarea podoabei capilare trebuie sa puna mari semne de intrebare pacientilor ce sufera de hipertiroidism.
La copii, hipertiroidismul se manifesta ca si in cazul adultilor, iar tratamentul este pe baza de medicamente antitiroidiene pentru reglarea activitatii acestei glande. In sarcina, aceasta afectiune trebuie tratata cu maxim interes pentru ca poate induce riscul unui avort spontan.
Diagnosticul de hipertiroidism este pus de medicul endocrinolog pe baza unui examen fizic, a analizelor de sange, pe baza unei ecografii a glandei tiroide si a istoricului familiei, pentru a preveni o serie de complicatii cardiace, oculare, ale pielii, iar lista poate continua.