Vizitele la stomatolog in timpul sarcinii

stomatolog

Acum cateva decenii, exista convingerea ca femeile pierd cate un dinte pentru fiecare sarcina si ca, in functie de cat de mult timp alapteaza, ii va fi afectata dantura. Nici nu se punea problema de o vizita la stomatolog.

In prezent, viitoarele mame merg la stomatolog atat pentru consult, cat si pentru a-si rezolva unele probleme dentare. Este adevarat ca in timpul sarcinii, cand nivelul de hormoni creste, gingiile se umfla si sangereaza un pic, se inflameaza si, bineinteles, pot aparea cariile, fisurile dentare sau alte probleme care nu au legatura cu sarcina. Viitoarele mamici pot sta linistite in ceea ce priveste mersul la dentist in timpul sarcinii.

Cat de sigure sunt vizitele la stomatolog in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, femeile pot merge la stomatolog fara a se teme ca vor fi tratate fara anestezie, adica „pe viu”, si ca vor avea dureri crunte. Se recomanda vizitele la stomatolog in al doilea trimestru de sarcina, iar lucrarile dentare complexe, care nu sunt urgente, sa fie lasate dupa nastere. Insa tratarea nervilor, plombarea dintilor si extractiile sunt necesare. Albirea dintilor si procedurile cosmetice pot fi amanate pana dupa nastere.

Anestezia dentara in timpul sarcinii

Pentru anestezia dentara, principala componenta este lidocaina. Aceasta este recomandata, insa, in doze mici in timpul sarcinii, pentru ca poate ajunge la placenta, dar doza poate fi suficient de mare ca sa nu provoace durere sau stres.

Medicul stomatolog trebuie sa fie informat in privinta sarcinii

In cazul in care sarcina este in primul trimestru sau nu este inca foarte vizibila, acest lucru ar trebui sa fie mentionat medicului stomatolog, pentru a sti ce proceduri sa faca sau ce sa evite pentru a nu afecta evolutia sarcinii.

Ce probleme dentare pot aparea in timpul sarcinii

In timpul sarcinii poate sa apara gingivita de sarcina si cariile dentare, precum si mobilitatea dentara. Uneori este doar senzatia ca se misca dintele, din cauza estrogenilor responsabili cu relaxarea ligamentelor si musculaturii, astfel ca se impune o vizita la medicul stomatolog. In timpul sarcinii dintii pot fi afectati prin eroziune sau pot deveni foarte sensibili la unele alimente.