Pe masura ce vara se aproprie cu pasi repezi, protectia solara este cea mai importanta. Indiferent daca avem cunostinte despre SPF sau daca inca ne obisnuim cu ideea de a aplica crema in fiecare zi, exista o multime de mituri care circula in mediul online si care deruteaza orice cumparator.
Sunt sau nu adevarate urmatoarele afirmatii?
-
Protectia solara chimica absoarbe razele UV in vreme ce crema solara minerala le reflecta;
Atat filtrele chimice, cat si cele minerale utilizate in cremele solare absorb razele UV si le transforma in caldură. Acest mit provine probabil din faptul ca acele cremele de protectie solara minerale reflecta o cantitate mica de raze UV (aproximativ 10%), dar puterea lor de protectie impotriva UV vine in principal din capacitatea lor de a absorbi razele;
-
Cremele de protectie solara minerale tin mai mult decat cele chimice, asa ca nu trebuie reaplicate la fel de des.
Indiferent de ce tip de ingrediente de filtrare se regasesc in crema de protectie solara, aceasta ar trebui sa fie reaplicata la fiecare doua ore de expunere la soare. Desi inainte se credea ca aceste creme chimice de protectie solara sunt mai putin fotostabile decat cele minerale, cercetarile arata ca acest lucru nu este adevarat.
-
Cu cat este mai mare SPF, cu atat pielea este mai protejata
„SPF” se refera la cat timp ar dura pana cand razele UVB vor inroși pielea atunci cand produsul respectiv este utilizat asa cum este indicat – in realitate, majoritatea oamenilor nu folosesc protectia solara in aceleasi conditii ca intr-un laborator. Indiferent daca crema de protectie are SPF 30 sau SPF 50, cel mai bine este sa fie reaplicata la fiecare doua ore, asa cum sugereaza eticheta.
-
Crema cu protectie solara trebuie aplicata chiar si in casa
Aceasta afirmatie este partial adevarat – in realitate, depinde de cat de mult sunt expusi oamenii la UV atunci cand se afla in interior. Calcularea expunerii la UV este un proces complicat si poate varia in functie de apropierea de o fereastra, de ora din zi etc.