Chiuveta pentru bucatarie – Ce optiuni de materiale exista?

chiuveta pentru bucatarie

Desi chiuveta pentru bucatarie poate parea un element secundar, realitatea este insa alta – va fi una dintre componentele utilizate cel mai mult intr-o bucatarie.

Alegerea materialului si forma acestuia vor fi decizii fundamentale in ceea ce priveste durabilitatea si confortul. In plus, poate fi un element de mare impact decorativ. Exista diferite clasificari sau tipuri de chiuvete de bucatarie in functie de material, de forma sau chiar de instalarea acesteia in raport cu blatul.

Principalele materiale pentru fabricarea chiuvetelor
  • Chiuvete din otel inoxidabil

Ele sunt cele mai frecvente si cele mai ieftine, desi acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Exista diferite grade de otel si procese de fabricatie care pot crea si imbunatati multe dintre caracteristicile de baza ale unei chiuvete din otel inoxidabil.

Acest tip de material ofera o buna rezistenta la socuri si la temperaturi ridicate. Este, de asemenea, o optiune versatila in ceea ce priveste formele si posibilitatile, desi nu in ceea ce priveste culorile si texturile. Poate ca cele mai mari dezavantaje sunt vizibilitatea zgarieturilor care apar si pierderea stralucirii cauzata de calcar.

  • Chiuvete pe baza de rasina

Chiuvetele de bucatarie din rasina sunt mult mai slabe decat chiuvetele de otel atat la rezistenta la zgarieturi, lovituri cat si caldura. Insa acestea sunt disponibile intr-o mare varietate de texturi si culori. Este o optiune excelenta pentru cei care cauta mai degraba design decat duritate.

  • Chiuvete din cuart

Chiuvetele din cuart precum chiuvetele din rasina, sunt disponibile intr-o mare varietate de culori si texturi. Avantajul fata de cele anterioare (desi au si un procent de rasini) este ca acest material le ofera o rezistenta mai mare la lovituri, zgarieturi si caldura. Materialul este acelasi care este utilizat pentru fabricarea blaturilor compacte din cuart. De fapt, acestea sunt uneori comercializate impreuna pentru a le face sa arate ca o singura piesa.

  • Chiuvete din ceramica

Aceste tipuri de chiuvete sunt la mare cautare de catre cei care cauta stiluri rustice sau vintage. Sunt foarte rezistente la lovituri si zgarieturi, desi daca sufera o lovitura suficient de puternica se pot sparge. Printre principalele sale dezavantaje se numara pretul ridicat si rigiditatea ridicata care poate deteriora vasele.

  • Marmura si / sau granit

Sunt fabricate special pentru a fi integrate in blat si ofera caracteristicile acestor materiale. Sunt rezistente dar se pateaza usor.