Ford prezinta Explorer-ul electric… pentru Europa

Ford Explorer

Dupa cum stim, lansarea modelului electric Ford Explorer pe piata nord-americana a fost amanata, dar asta nu a impiedicat producatorul sa creeze unul pentru Europa.

Dezvaluit astazi, acest nou SUV electric este rezultatul unui parteneriat intre Ford si Volkswagen, care a pus la dispozitie platforma MEB (aceeasi folosita pentru crossoverul ID.4). Acesta va fi pus in vanzare pe Batranul Continent in cursul anului 2023, pornind de la un pret de 45.000 de euro.

Dimensiunea, forma si elementele de design reprezinta o indepartare semnificativa fata de familiarul Explorer cu motor pe benzina. Mai compact (mai putin de 4,5 metri lungime, mai scurt decat un Escape), mai jos si mai elegant, are o zona de protectie tipica vehiculelor electrice, cu un panou inchis in locul grilei. Tratamentul montantilor posteriori ai acoperisului este original, la fel ca si designul jantelor din aliaj de 19 sau 21 de inci.

Designul interior aminteste oarecum de Mustang Mach-E, inclusiv instrumentarul de bord digital din spatele volanului si ecranul tactil mare, amplasat vertical in centrul habitaclului. Acesta din urma, care masoara 15 inci, este mai inclinat spre fata, mai bine aliniat cu consola si chiar gliseaza in sus si in jos pentru a ascunde un compartiment de depozitare cu cheie. O bara de sunet cu iluminare domina plansa de bord.

Exista doar doua randuri de scaune in loc de trei, in timp ce portbagajul de pe cealalta parte a banchetei din spate poate transporta 470 de litri de bagaje, conform masuratorilor europene.

In afara de un timp de incarcare rapida de la 10 la 80 la suta in 25 de minute, nu se cunosc inca detalii tehnice precum puterea si autonomia. La fel ca Volkswagen ID.4, se asteapta ca Ford Explorer electric sa ofere doua baterii (62 si 82 kWh) si sa poata alege intre tractiune spate si tractiune integrala.

Asamblarea va avea loc la Köln, in Germania. Dupa cum am mentionat in introducere, este vizata doar piata europeana. Un model mai mare va urma anul viitor.

Pe partea de Atlantic, productia modelului Explorer electric (si a modelului Aviator electric care reprezinta marca de lux Lincoln) este programata pentru sfarsitul anului 2024. Unde anume? Asta inca nu a fost confirmat.

Se stie ca uzina din Oakville, Ontario, va fi transformata in curand pentru a produce cinci modele Ford si Lincoln complet electrice intre 2025 si 2028. Acest lucru va necesita o investitie de 1,8 miliarde de dolari, cu un sprijin de 295 de milioane de dolari din partea guvernului canadian.