Halitoza – una dintre cele mai neplacute afectiuni ale cavitatii bucale
Halena sau halitoza este denumirea medicala pentru un fenomen destul de raspandit: respiratia urat mirositoare. Foarte multi pacienti se pot confrunta cu halena si nu stiu cum sa trateze aceasta afectiune, incercand in primul rand sa acopere mirosul neplacut folosind guma de mestecat, bomboane mentolate sau spray de gura.
Intensitatea halitozei poate varia in functie de alimentele ingerate, dar si de cauzele acestei afectiuni. Ameliorarea simptomelor se poate face cu apa de gura antibacteriana, cu ajutorul produselor profesionale pentru igiena dentara, precum si cu ajutorul produselor din magazine. Alcoolul si fumatul, alaturi de cariile netratate pot sa inrautateasca mirosul cavitatii bucale si intensitatea halenei.
Care sunt cauzele halenei si cum poate fi prevenita
Halena apare din diferite cauze si motive, de aceea o mare parte a populatiei se lupta cu acest tip de afectiune, care le scade stima de sine si le afecteaza atat viata sociala si personala, cat si pe cea profesionala.
Halena apare, de cele mai multe ori, din cauza igienei orale necorespunzatoare. Placa bacteriana care ramane in spatiile interdentare, precum si in santul gingival, determina inmultirea bacteriilor. Halena este cauzata si de acumularea de tartru, de cariile dentare care nu sunt tratate la timp si in mod corespunzator, in cabinetele de medicina dentara, precum si de alimentatia saraca in fibre si in carbohidrati.
In unele cazuri, halena apare din cauza obturatiilor si a coroanelor dentare care nu sunt realizate in mod corect, dar si din cauza bolilor gingiilor sau parodontozei.
Mai putin cunoscute sunt cauzele medicale care stau in spatele halitozei si care pot include afectiunile gastro-intestinale sau infectiile la nivelul aparatului respirator, precum sinuzita. Si diabetul poate cauza un miros neplacut in gura, asemanator acetonei, iar afectiunile ficatului sau cele ale rinichilor se numara printre principalele cauze ale halenei.
Cu halitoza se confrunta si cei care consuma in mod regulat alcool sau tutun, dar si pacientii care sufera de xerostomie (sindromul gurii uscate).
Preventia halitozei se face prin eliminarea cauzelor care o determina, prin tratarea afectiunilor, precum si prin renuntarea la fumat, la consumul excesiv de alcool, pacientii trebuind sa adopte un stil de viata sanatos, sa aiba un regim alimentar bogat in fibre si, cel mai important, pacientii trebuie sa isi trateze cariile in cadrul unui cabinet stomatologic specializat.