Hipotensiunea – simptome si cauze

hipotensiunea

Hipotensiunea reprezinta scaderea tensiunii arteriale. Oamenii reactioneaza foarte diferit la tensiunea arteriala scazuta – unii pot suferi de aceasta zilnic, in timp ce altii nu vor observa nimic.

In general, se considera ca o tensiune normala, in repaus, este cuprinsa intre 90/60 mmHg si 130/80 mmHg – sub presiunea sistolica de 90 mmHg sau presiunea diastolica de 60 mmHg, persoanele sunt, asadar, in prezenta hipotensiunii arteriale.

Cele mai frecvente doua simptome ale hipotensiunii arteriale sunt: oboseala si ortostatismul (dificultatea de a trece de la o pozitie culcata sau asezata la o pozitie in picioare). Uneori, acest lucru provoaca ameteli sau tulburari de vedere (vedere incetosata).

Hipotensiunea nu reprezinta o amenintare pentru viata, dar poate avea un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii. In unele situatii, hipotensiunea poate indica prezenta unei alte boli.

Ce este tensiunea arteriala sistolica si diastolica?

Presiunea arteriala reprezinta forta exercitata de sangele de pe peretele arterelor. Miscarile inimii (contractii si relaxari alternante) asigura energia necesara mentinerii acestei presiuni. Este mai mare atunci cand, ca raspuns la contractia cardiaca (sistola), sangele este evacuat in artere. Aceasta valoare, mai mare dintre cele doua, reprezinta presiunea sistolica. Cea mai mica valoare este desemnata de termenul presiune diastolica – corespunde perioadei de relaxare a inimii (diastole), cand camerele inimii se umplu cu sange care va fi ejectat din nou in urmatoarea contractie.

Tensiunea arteriala este cuantificata in milimetri de mercur (mmHg), indicand mai intai valoarea presiunii sistolice, apoi cea a presiunii diastolice, de exemplu 140/90 mmHg.

Simptome

In general, hipotensiunea provoaca oboseala severa, precum si senzatia de lipsa de energie. Aceasta oboseala este cea care solicita de obicei un medic. Mai precis, tensiunea arteriala scazuta determina „scaderea tensiunii arteriale” atunci cand persoana se ridica (hipotensiune arteriala ortostatica) sau dupa masa (hipotensiune postprandiala) – persoanele afectate pot avea ameteli si senzatia ca vor cadea. Insa, mai rar, pot aparea caderi neexplicate sau repetate.

Manifestarile hipotensiunii nu au intotdeauna aceeasi intensitate si pot fi experimentate foarte diferit in functie de persoana. Unii sufera de ea zilnic, in timp ce altii, cu valori identice nu prezinta niciun simptom.