Retentia de apa: simptome, cauze si tratament

retentia de apa

Retentia de apa sau lichid are loc atunci cand exista o problema cu unul sau mai multe dintre mecanismele organismului pentru mentinerea nivelului de fluid. Principalele simptome sunt umflarea si disconfortul.

Sistemul circulator, rinichii, sistemul limfatic, factorii hormonali si alte sisteme ajuta la mentinerea nivelului sanatos de lichide. Daca apare o problema cu unul sau mai multe dintre aceste sisteme, poate aparea retentia de lichid – altfel cunoscuta sub numele de edem. Edemele pot afecta orice zona a corpului. Se intampla dintr-o varietate de motive.

Simptome

O persoana cu retentie de lichid poate prezenta rigiditate la nivelul articulatiilor, modificari ale culorii pielii si umflaturi. Simptomele retentiei de lichide vor depinde de zona pe care o afecteaza. Zonele comune includ picioarele, mainile, abdomenul si pieptul. La picioare si maini, simptomele includ :

  • umflatura;
  • modificari ale culorii pielii;
  • piele stralucitoare sau pufoasa;
  • rigiditate la nivelul articulatiilor;
  • crestere in greutate.

Retentia de apa poate afecta, de asemenea, urmatoarele organe:

  • Creierul

Cunoscuta si sub denumirea de hidrocefalie, retentia de lichid in creier poate provoca varsaturi, vedere incetosata, cefalee si dificultati de echilibru. Aceasta poate pune viata in pericol.

  • Plamanii

Excesul de lichid in plamani sau edemul pulmonar poate indica o problema grava cu inima sau sistemul respirator. Simptomele includ dificultati de respiratie, tuse, dureri in piept si slabiciune fiind afectata capacitatea plamanilor de a furniza oxigen organismului.

  • Cauze

Corpul uman foloseste un sistem complex pentru a-si regla nivelul apei. Factorii hormonali, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul si rinichii joaca un rol semnificativ. Daca exista o problema cu oricare dintre aceste parti, este posibil ca organismul sa nu poata expulza lichidul asa cum trebuie.

  • Tratament

Multe cazuri de edem se vor rezolva fara tratament. Daca exista o afectiune de baza, un medic se va concentra pe tratarea acestui lucru. Diureticele sunt o optiune de tratament. Acestea pot ajuta rinichii sa elimine lichidul din organism. Acestea sunt de obicei o optiune pe termen scurt, deoarece pot provoca reactii adverse, cum ar fi deshidratarea, retentia crescuta de apa si leziunile renale.