Secretia vaginala in timpul sarcinii

secretia vaginala

O crestere a secretiei vaginale este unul dintre primele semne ale sarcinii. Cresterea cantitatii de secretii are legatura cu cantitatea suplimentara de estrogen produsa de corp si de fluxul sanguin crescut din zona vaginala. Desi acest lucru este normal si de obicei nu indica o problema de sanatate, cauzele sunt variate si, in functie de cauza, aceste secretii pot indica o complicatie.

Asadar, in timpul sarcinii, modificarile fizice pot provoca surprize si ingrijorare. De aceea, cel mai bine este ca viitoarele mame sa stie la ce sa se astepte.

Leucoreea, termenul medical pentru aceste secretii vaginale, este un mucus cervical gros, laptos, care fluctueaza intre culoare alba si transparenta. Acest mucus incepe sa apara la doua saptamani dupa fertilizare. Hormonii placentari sunt cei care produc aceasta secretie pentru a proteja uterul.

De-a lungul saptamanilor, secretiile cresc si devin mai vizibile cu cateva saptamani inainte de nastere.

Secretia vaginala in timpul sarcinii: cand sa va faceti griji?

Cand fluidele vaginale au alte caracteristici decat cele enumerate, acestea pot indica o problema de sanatate. In aceste cazuri, este necesar sa se consulte un ginecolog.

Infectii vaginale, una dintre cauzele posibile ale secretiilor vaginale in timpul sarcinii

Infectiile vaginale sunt frecvente in timpul sarcinii, in special din al doilea trimestru. In caz de infectie vaginala, secretiile sunt verzui sau galbui si au un miros puternic. Iritarea si senzatia de arsura sunt alte simptome care pot insoti aceste secretii, precum si durerea la urinare sau la relatii sexuale.

Candidoza vaginala este cauzata de un dezechilibru al nivelurilor de pH ale mucoasei. Acest dezechilibru favorizeaza dezvoltarea ciupercii Candida. Nivelurile ridicate de zahar din secretiile vaginale normale creeaza, de asemenea, un mediu propice pentru aceasta ciuperca. Desi aceasta infectie nu reprezinta un pericol, este de dorit sa se mearga la medic cat mai curand posibil pentru un tratament rapid. In caz contrar, infectia poate fi transmisa copilului in timpul nasterii.

Vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriana este o infectie bacteriana a vaginului. O femeie cu vaginoza bacteriana nu are intotdeauna simptome, dar poate vedea o secretie de culoare gri-albicios. De obicei, in timpul sarcinii, o femeie trebuie sa faca teste pentru a determina daca exista sau nu vaginoza bacteriana. Aceasta infectie poate provoca travaliu prematur si chiar avorturi spontane.