Totul despre fontanelele bebelusului

fontanelele bebelusului

Multi parinti se tem sa nu atinga fontanelele bebelusului, acele locuri moi pe capul nou-nascutului lor.

Ce sunt fontanele?

Cand se naste un bebelus, oasele craniului sau nu sunt inca pe deplin legate. Acesta este motivul pentru care se pot simti spatii moi intre diferitele oase din craniul sau. Acestea se numesc fontanele.

Exista :

  • fontanela mare situata inainte, deasupra capului nou-nascutului. Este in forma de diamant si masoara aproximativ 3 cm pana la 6 cm latime.
  • mica fontanela situata in spatele capului. Arata ca un triunghi mic de aproximativ 1 cm latime.
Pentru ce sunt?

Fontanelele faciliteaza in special trecerea bebelusului in timpul nasterii. Deoarece aceste zone sunt mai moi, ele permit capului sa se indoaie putin, astfel incat bebelusul sa poata iesi mai usor. Acest lucru nu dauneaza creierului, iar capul isi recapata treptat forma. Poate dura cateva ore, cateva zile sau chiar cateva saptamani.

Dupa nastere, fontanelele ajuta creierul bebelusului sa se dezvolte bine. Cresterea creierului este foarte rapida in primii 2 ani. De exemplu, in primul an de viata, creierul unui bebelus isi dubleaza dimensiunea.

Trebuie evitata atingerea fontanelelor?

Fontanelele sunt delicate, dar se pot atinge. Atunci cand se spala parul bebelusului, ar trebui sa se evite presiunea pe aceste zone moi, dar se poate mangaia capul bebelusului fara nicio problema. Fontanelele sunt formate din tesuturi care protejeaza bine creierul.

Este normal ca fontanela mare sa fie uneori putin rotunjita?

Da, este normal. Fontanelele sunt flexibile, ele pulseaza in ritmul respiratiei. Acesta este motivul pentru care fontanela mare se umfla putin cand bebelusul plange sau tuseste. De asemenea, chiar si atunci cand bebelusul este calm, se poate vedea fontanela mare care se misca in ritmul inimii sau se simte pulsand cand este atinsa.

La ce varsta se inchid fontanelele?

In timp, oasele craniului se reunesc. Mica fontanela este prima care se inchide, in jurul varstei de 2 luni. Fontanela mare, situata in partea din fata a capului, necesita mai mult timp. Se inchide treptat intre varsta de 9 luni si 2 ani.