Viata cu diabet – folosirea insulinei

diabet

Persoanele cu diabet zaharat de tip I si unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 pot avea nevoie sa injecteze sau sa inhaleze insulina pentru a mentine nivelul glicemiei.

Sunt disponibile diferite tipuri de insulina, iar cele mai multe sunt grupate dupa cat dureaza efectul lor. Exista insuline rapide, regulate, intermediare si cu actiune indelungata.

Unii oameni vor utiliza o injectie cu insulina cu actiune indelungata pentru a mentine un nivel constant scazut de zahar din sange. Unele persoane pot utiliza insulina cu actiune scurta sau o combinatie de tipuri de insulina. Oricare ar fi tipul, o persoana trebuie sa-si verifice de obicei inainte de administrare nivelul glicemiei.

Aceasta metoda de verificare a nivelului de zahar din sange implica utilizarea unui aparat special, portabil numit glucometru. O persoana cu diabet de tip I va verifica nivelul de zahar din sange pentru a sti de cata insulina are nevoie.

Autocontrolul este singurul mod in care o persoana isi poate afla nivelul zaharului din sange. Presupunerea nivelului din orice simptome fizice care pot aparea poate fi periculoasa, cu exceptia cazului in care o persoana suspecteaza glucoza extrem de scazuta si crede ca are nevoie de o doza rapida de glucoza.

  • Cat este prea mult?

Insulina ajuta persoanele cu diabet sa aiba un stil de viata activ. Cu toate acestea, poate duce la reactii adverse grave, mai ales daca o persoana administreaza prea mult.

Insulina excesiva poate provoca hipoglicemie sau zahar din sange extrem de scazut si poate duce la greata, transpiratii si tremuraturi.

Este esential ca oamenii sa masoare insulina cu atentie si sa aiba o dieta, care sa echilibreze cat mai mult nivelul de zahar din sange.

Auto-monitorizarea nivelului de zahar din sange este vitala pentru un management eficient al diabetului, ajutand la reglarea programarii meselor, a activitatii fizice si a momentului in care trebuie luate medicamentele, inclusiv insulina.