Adulmecarea – De ce trebuie sa lasati cainii sa o faca?

Un gest pe care anumiti caini il fac atunci cand cunosc alti caini este sa adulmece pamantul pentru a-i anunta ca nu reprezinta o amenintare

Adulmecarea

Majoritatea proprietarilor de caini cunosc importanta pe care o are atat dezvoltarea fizica, cat si mentala a animalului lor de companie. Atunci cand cainele este plictisit sau frustrat, exista mari sanse sa apara problemele comportamentale. Exista o serie intreaga de jucarii disponibile pentru a il provoca pe acesta, iar unii proprietari tind sa uite de cel mai simplu si natural gest al cainilor, foarte important in educatia lor – adulmecarea.

Dandu-le cainilor numeroase oportunitati de a-si folosi simtul puternic de miros ii va determina sa se bucure si mai mult de plimbare, se vor simti mai liberi, iar apoi mai relaxati. Nasul cainelui este foarte puternic – este de aproximativ 100.000 de ori mai sensibil decat cel al oamenilor. Simtul mirosului lor este crucial pentru comunicare, explorare si evaluare.

Proprietarii de caini fac adesea greseala de a considera ca o plimbare lunga, rapida este cea mai buna optiune pentru a obosi un caine. In mod obisnuit, cainele se plimba in fiecare zi pe aceeasi portiune scurta fiind limitat de lesa stransa. Plimbarea poate sa nu fie atat de interesanta sau este posibil sa nu il stimuleze.

Adulmecarea ii poate face sa se simta mai bine

O plimbare mai lenta, cu mult timp pentru adulmecare ii va dezvolta mental pe catei si ii va relaxa. Cainii adulmeca mirosul altor caini, ceea ce este vital in ceea ce priveste comunicarea sa cu animalele necunoscute. Chiar daca poate parea frustrant ca ei miros fiecare gard sau petec de iarba, acestia de fapt simt prezenta altor caini din cartier in locurile respective.

Un gest pe care anumiti caini il fac atunci cand cunosc alti caini este sa adulmece pamantul pentru a-i anunta ca nu reprezinta o amenintare. Permitand cainelui sa faca asta, mai degraba decat sa il smulga cu lesa, stapanul poate ajuta la relaxarea ambilor caini.

Pentru exersarea adulmecarii la caini, exista numeroase exercitii. Spre exemplu, asezarea unor recompense pe pamant in diverse locuri, in parcul pentru catei. Animalul de companie va fi provocat sa le gaseasca pe toate, adulmecand pana atunci. Aceasta este o activitate perfecta mai ales pentru cateii mai putini activi, ii va relaxa si ii va face mai increzatori.