Ce este un adaptor fibra optica si cum functioneaza in retea

Adaptoarele de fibra optica au un singur scop in retea si anume sa combine capetele fibrelor diferite. Se mai numesc si conectori sau elemente de inadire.

pigtail fibra optica

Un adaptor fibra optica este un element care cupleaza cablurile si le conecteaza unele cu celelalte. Mai exact, cablurile de fibra optica au o lungime variata insa de foarte multe ori aceasta lungime este posibil sa nu fie suficienta. In aceasta situatie cablurile trebuie sa se imbine cumva unele cu celelalte si se utilizeaza acest dispozitiv care le conecteaza cu o precizie foarte ridicata.

Cum functioneaza un adaptor fibra optica

Un adaptor fibra optica este un conector care a fost conceput special pentru a realiza conexiunile dintre cablurile de fibra optica in cel mai simplu si util mod. Capetele celor doua cabluri cu fibra optica, se vor introduce in doua sloturi speciale, opuse unul fata de celalalt. Aceste fante sunt special concepute pentru a alinia capetele cablurilor, pentru a exista o pierdere foarte mica la semnal. Uneori nu exista deloc pierderi de semnal atunci cand este cumparat un adaptor de foarte buna calitate.

Adaptoarele de fibra optica au un singur scop in retea si anume sa combine capetele fibrelor diferite. Se mai numesc si conectori sau elemente de inadire. Sunt versiuni care pot sa conecteze doar fibre unice denumire simplex, in timp ce exista si conector de tipul duplex. De asemenea sunt si adaptoare special concepute pentru a conecta chiar si patru astfel de fibre.

De cele mai multe ori companiile care aduc fibra optica pana in casa, asa cum sunt internet providerii sunt si cele care realizeaza astfel de conexiuni si pun adaptoare. S-au intamplat situatii in care fibra optica a fost taiata din greseala sau deteriorata, s-a rupt din cauza vremii sau a fost afectata de diverse lucrari de constructii.

Adaptor fibra optica | pigtail fibra optica | smd-plus.ro

adaptor fibra optica

Mitul in acest sens era ca fibra trebuie sa fie complet inlocuita pentru ca nu poate fi reparata. In realitate insa, cu ajutorul acestor adaptoare, firele rupte pot fi cuplate la loc fara niciun fel de problema. Este foarte important de mentionat si faptul ca atunci cand adaptoarele sunt puse de persoane cu experienta in domeniu trebuie luat in calcul si faptul ca pierderile de semnal cauzate de intreruperea cablului vor fi minime sau reduse la 0.

Din acest motiv, atunci cand fibra sufera transformari sau utilizatorii au nevoie de combinarea mai multor cabluri de fibra optica, se recomanda apelarea la persoane cu experienta, care stiu exact cum trebuie sa fie folosite adaptoarele de fibra optica.

Gasiti mai multe modele de adaptoare fibra optica precum si alte produse de telecomunicatii si retelistica pe smd-plus.ro