Una dintre cele mai importante preocupari ale parintilor care au un copil aflat la varsta intrarii in colectivitate este alegerea gradinitei. Gradinita este prima institutie de invatamant unde copilul va intra in contact cu alti copii, cu educatoarele si cu ingrijitoarele. Cu alte cuvinte, gradinita devine, pentru cateva ore pe zi, a doua lui casa. De aceea parintii sunt preocupati sa gaseasca cea mai buna optiune de gradinita sau cresa pentru copiii lor.
Factorii care atarna greu in alegerea gradinitei pentru copil
Inainte de a alege gradinita pentru copil, parintii trebuie sa tina cont de locatie. Ideal ar fi ca gradinita sa fie cat mai aproape de casa sau macar in zona in care lucreaza unul dintre parinti. Locatia gradinitei alese trebuie sa fie o optiune realista. De asemenea, conteaza foarte mult si programul gradinitei. Sunt institutii in care copiii stau doar patru ore pe zi, dar si institutii in care copiii pot sta sase sau opt ore.
Mai mult, gradinita copilului trebuie sa fie acreditata si autorizata de ARACIP. O scurta vizita facuta in incinta gradinitei, cu sau fara copil, este recomandata inainte de inscrierea propriu-zisa. Astfel, parintii isi vor da seama daca spatiul este suficient de curat, daca toaletele sunt ingrijite, daca cei mici au suficient spatiu unde sa se joace.
Unii parinti aleg gradinita copilului in functie de sistemul educational. Exista gradinite traditionale, gradinite in sistem Montessori, Waldorf si finlandez. Educatoarea este un alt criteriu important in alegerea gradinitei. Este foarte important sa fie o persoana calda, calma si rabdatoare. Sfaturile si recomandarile primite de la alti parinti sunt mereu binevenite.
Mancarea este un alt criteriu important de alegere a gradinitei. Aceasta trebuie sa fie proaspata, preparata numai din ingrediente de calitate, in cantitate suficienta. De asemenea, pastrarea, prepararea si servirea alimentelor trebuie sa se desfasoare in conditii de igiena desavarsite.
Atat in interior, cat si in exterior gradinita trebuie sa arate impecabil si sa emane confort si siguranta. In incinta gradinitei nu trebuie sa poata intra oricine, pentru a evita pericolele. Pericolele tin si de siguranta scarilor, de existenta chiuvetelor si a toaletelor la nivelul micutilor, de prezenta camerelor de supraveghere, a numarului suficient de persoane care au grija de copii, de calitatea jucariilor si a spatiilor de joaca etc.