Purtarea de uniforme medicale are nu numai rolul ca personalul medical sa se prezinte intr-un mod profesionist in fata pacientilor, ci si pentru a-i proteja pe cei care le poarta de contaminarea cu diferite virusuri sau bacterii.
Dar, in timp, s-a demonstrat ca uniformele medicale, si mai ales culorile acestora, au un impact foarte mare si asupra starii psihice a pacientilor. In cazul celor care se tem de vizita la medic, de exemplu, clasicul halat medical alb le poate crea o stare de anxietate.
Exista si culori care au ca efect senzatia de liniste, calm si relaxare pentru pacienti, motiv pentru care, in ultima perioada, tot mai multi medici si asistenti au ales sa poarte uniforme medicale de diferite culori sau chiar cu imprimeuri. Adesea, personalul medical din sectorul pediatric poarta uniforme cu personaje din desene animate sau povesti.
Coduri de culoare recomandate pentru uniforme medicale
Prin urmare, exista anumite culori care sunt chiar recomandate pentru a fi folosite in cazul uniformelor medicale si care pot inlocui cu succes uniformele albe. Printre acestea se regasesc:
-
visiniu – desi este o nuanta derivata din rosu, culoarea sangelui, care creste ritmul cardiac, visiniul are un efect linistitor;
-
violet – o alta culoare care poate inspira pacientilor o senzatie de liniste si incredere este violetul;
-
verde – una dintre cele mai des intalnite culori pentru uniformele medicale este verde, deoarece ofera o senzatie de liniste, pace si vindecare.
Indiferent pentru ce model sau culoare ar opta la alegerea uniformei medicale, personalul medical il poate cumpara de la TesaMedical.ro, un magazin online de tehnica medicala care este dedicat atat personalului medical, cat si oamenilor obisnuiti.
Uniforme medicale | halat medical | TesaMedical.ro
Ce culori nu sunt recomandate pentru uniformele medicale?
Cum este mentionat si mai sus, culoarea rosu are ca efect cresterea ritmului cardiac, un efect similar fiind asociat si pentru culoarea galben. In plus, culori precum negru sau maro pot fi intelese ca transmit un anumit mesaj gresit pacientilor.
In ceea ce priveste culoarea alb, si aceasta are o serie de caracteristici pentru care nu mai este atat de folosita. Cu toate acestea halatul alb ramane caracteristica definitorie a meseriei de medic.