Pamukkale este un renumit oras statiune turcesc din provincia Denizli, la 30 km nord de orasul Denizli, dar este si unul dintre cele mai remarcabile fenomene naturale din Turcia.
Albul si forma formatiunilor stancoase, intinse pe aproximativ 3000 m – au un aspect magnific – de parca ar fi din bumbac. De aici si numele unui fenomen natural – Pamukkale sau Castelul de bumbac. Roca alba este de fapt calcarul depus la suprafata in urma evaporarii apelor fierbinti, calcaroase si mineralizate.
Istoria si natura orasului Pamukkale atrag cu aceeasi forta mii de turisti din toata lumea – este imposibil de spus daca vizitatorii vin aici impresionati de frumusetea naturala sau de misterioase vestigii arheologice ale orasului antic Hierapolis.
Un drum asfaltat din orasul Denizli, care trece printr-o padure deasa, duce direct la Pamukkale. Deodata, ca niste nori pufosi, bolovanii albi ca zapada stau in fata ochilor, ca in basme. Pe varfurile stancilor de piatra, formate bizar stralucesc cascade mici, iar apa din ele curge cu gratie pe treptele de stanca ca sampania. Contrastand cu albul stralucitor, vaile de un verde smarald care se intind la poalele sculpturilor din piatra creeaza o atmosfera si mai incantatoare.
Izvoarele termale din Pamukkale izvorasc din poalele muntelui Kal Dai din Anatolia de Vest, Turcia. Apa cu o temperatura de 35 de grade iese, clocotind din pamant, iar in cascade uimitoare coboara pe o serie de aproximativ o suta de terase.
Jeturile de apa au sculptat terasele si au format bazine de apa calda in depresiuni. Cele mai multe sunt de un alb orbitor, dar unele sunt galbui sau maro. Din pacate, poluarea mediului afecteaza prospetimea culorilor.
Izvoarele din Pamukkale sunt extrem de vindecatoare – istoria a pastrat dovezi ca multi imparati (si astazi multe vedete) au vizitat aceasta zona pentru a trata cu ape vindecatoare afectiuni ale sistemului cardiovascular, hipertensiune arteriala, boli nervoase, reumatism, boli de piele, rahitism, paralizii si boli ale tractului gastrointestinal.