Rozaceea – simptome si tratament

rozaceea

Rozaceea este o boala a pielii care creeaza o multime de griji si inconveniente pentru cei care sufera de aceasta. Care sunt simptomele rozaceei si cum se trateaza?

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o boala cronica a pielii care apare de obicei la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Se exprima mai ales prin inrosirea pielii, eruptii cutanate in zona nasului, obraji si frunte, capilare dilatate si rupte pe fata. Cu toate acestea, boala poate aparea si in zona pieptului, pe spate sau in spatele urechilor.

Rozaceea afecteaza in principal femeile, dar poate fi intalnita si la barbati. De asemenea, se crede ca persoanele cu pielea deschisa si parul blond sunt mai predispuse la boala.

Cauzele rozaceei sunt neclare. Unii medici cred ca se datoreaza predispozitiei genetice, altii – ca este un rezultat al mediului si al stilului de viata al pacientului, iar altii spun ca poate fi o consecinta a unei infectii bacteriene.

Rozaceea este o boala ciclica – poate deranja saptamani, apoi poate dispare cateva luni si reapare intr-o etapa ulterioara.

Tratamentul rozaceei

Din pacate, tratamentul pentru rozacee nu a fost inca descoperit, dar exista medicamente si proceduri care pot limita simptomele bolii. Deoarece rozaceea este o boala a pielii care se dezvolta relativ lent, multi oameni nu acorda atentie primelor sale manifestari si afla mai tarziu ca sufera de aceasta.

Dupa o vizita la un dermatolog, acesta va stabili ce tip de rozacee este si, in consecinta, daca este indicata administrarea medicamentelor sau terapia cu laser. Este recomandat sa se foloseasca numai produse cosmetice medicale si aplicarea zilnica a protectiei solare.

Acasa se pot aplica comprese cu musetel sau ceai verde, precum si aplicarea uleiului de cocos sau a gelului de aloe vera pe zonele afectate. Fiecare dintre aceste remedii naturale are actiune antiinflamatoare si antibacteriana, pe langa calmarea pielii.