Cum reactioneaza parintii cand copiii sustin ca urasc scoala?

scoala

Cand copilul este nefericit atunci cand doar aude cuvantul scoala si cand pare ca nu mai face fata temelor date de invatator sau de profesor, atunci cu siguranta copilul uraste scoala. La un moment dat, chiar si adultii au urat scoala si sunt zile in care isi urasc locul de munca, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa urmeze cursurile sau sa manifeste o reticenta obsesiva pentru acestea.

Pentru unii copii, scoala este un loc de refugiu, un loc in care se simt fericiti, iti fac prieteni, in timp ce pentru altii scoala este acel loc unde nu merg deloc cu drag, unde parca nu invata mare lucru si sunt in permanenta agresati sau jigniti de catre colegi. Atunci, copiii prefera sa inventeze diferite scuze pentru a nu merge la scoala sau au o atitudine extrem de negativa in legatura cu mersul la cursuri.

De ce nu le place copiilor scoala

Daca adultii ar intreba copiii de ce nu le place scoala, raspunsurile ar fi din cele mai variate. Unii considera ca scoala nu are nici un rost, ca li se dau foarte multe teme, li se da foarte mult de invatat, au examene si testari, au teze la care trebuie sa ia note mari sau macar de trecere.

Cu alte cuvinte, copiii nu vad rostul scolii, mai ales in societatea moderna actuala cand exista o multime de oameni de succes care nu au educatie formala, fara sa mai vorbim despre vedetele promovate la TV al caror succes nu este deloc bazat pe educatie. Copiii nu mai vad adevaratul rost al scolii si chiar sustin ca se plictisesc la scoala. Parintii ar trebui sa incerce sa le insufle acestora placerea de a invata acasa nu numai la scoala.

In plus, sunt copii care sustin ca sunt prea obositi pentru scoala. Acestia de regula nu se odihnesc noaptea sau nu au un program foarte bine stabilit si se duc la scoala dis de dimineata, deloc pregatiti pentru cursuri.

Sunt si situatii in care copiii se simt ca sunt intimidati in momentul in care se duc la scoala, fie de catre un profesor putin mai dur sau de catre un elev un coleg mai agresiv care practica bullying. Nu in ultimul rand, exista si o categorie speciala de copii care sustin ca nu li se potriveste scoala la care merg sau pur si simplu ca sunt hartuiti de alti colegi ori ca temele nu se mai termina, sau nu mai au timp de joaca sau de hobby-uri, si copii care se simt singuri chiar si cu un coleg de banca.

Cand parintele observa o asemenea atitudine negativa legata de scoala a copilului, trebuie in primul rand sa isi puna anumite probleme si intrebari, sa aiba o discutie serioasa cu copilul, iar daca ei nu reusesc, sa incerce sa contacteze un psiholog care sa ii ajute sa descopere adevaratele motive pentru care copilul uraste scoala si apoi sa incerce sa rezolve cauzele acestei manifestari nedorite.