Moda anilor 1930 – detalii interesante despre acest stil vestimentar

moda anilor 1930

Moda anilor 1930 este caracterizata simplu prin austeritate. Pe fondul prabusirii pietei bursiere si a aparitilor restrictii de tot felul, rochiile fastuoase specifice emanciparii feminine din anii 1920 au fost inlocuite de tinute mult mai conservatoare, garantii ale unei anumite ordini morale. In plus, criza a adus o serie de industrii, inclusiv industria textila, sa se confrunte falimentul sau cu deficiente considerabile ceea ce a afectat productia pieselor vestimentare.

Moda anilor 1930 – caracteristici, stil, influente

Eleganta formala si clasicismul, acestea sunt reperele din garderoba anilor 1930. Femeile joaca in acest moment cartea unei feminitati conservatoare, intre sotia rafinata si mama devotata. In timpul zilei, acestea poarta costume cu fuste destul de austere, cu lungimea deasupra gleznei, in timp ce rochiile de seara subliniaza silueta.

A doua parte a deceniului, odata cu democratizarea timpului liber si a concediilor platite, a adus un pic de fantezie acestei tendinte, femeia realizand ca nu trebuie sa se adapteze acestor haine, ci invers. Apar primele decupaje tridimensionale in locul taieturilor plate, lipsite de volum, iar designeri de moda precum Madeleine Vionnet le-a introdus in creatiile ei pentru a conferi mai multa flexibilitate materialului.

Elsa Schiaparelli, rivala istorica al lui Coco Chanel, a popularizat piesele din tricot, cu o vocatie urbana. Noi inventii apar si in viata de zi cu zi, cum ar fi fermoarul Jeaner Lee considerat mult mai economic decat butoanele, banda elastica la pantaloni sau nylonul care reuseste sa seduca atelierele de moda.

Daca ar fi sa se aleaga o singura piesa care sa reprezinte anii 1930, aceasta ar fi, fara indoiala, taiorul. Un astfel de obiect vestimentar poate fi purtat cu o geaca lunga, usor captusita la umeri si cu o fusta dreapta care se intinde sub genunchi. Iarna, in special, materialele folosite erau groase si rezistente, precum tweedul pentru a tine de cald.

In timp ce acest stil mohorat domina garderoba europenilor, pe partea cealalta a globului, Hollywoodul isi traieste epoca de aur. Cinematograful devine modalitatea de divertisment care atrage toate privirile, iar celebritati precum Marlène Dietrich influenteaza femeile din intreaga lume cu stilul sau unic, intre glamour teatral si androgin asumat.