Uleiuri esentiale pentru ameliorarea problemelor pielii

uleiuri esentiale

Un studiu din 2012 a investigat beneficiile uleiului esential de arbore de ceai asupra psoriazisului. Se crede ca proprietatile antiinflamatorii ale terpinen-4, principalul sau compus, reduc simptomele psoriazisului.

  • Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boala inflamatorie a pielii caracterizata prin descuamarea unor pete groase de piele. Aceste patch-uri apar cel mai frecvent pe coate, genunchi si scalp, lasand zone de piele rosie. In plus fata de cauzele ereditare si psihologice, psoriazisul este cauzat de o rata prea rapida de inmultire a celulelor epidermei, cu o rata de reinnoire la fiecare 3 pana la 6 zile – mai repede decat in mod normal – la 28 sau 30 de zile, provocand o acumulare de straturi de piele.

  • Uleiul esential de lavanda ar ameliora si el psoriazisul datorita proprietatilor sale antiseptice

Alte uleiuri esentiale sunt indicate in tratamentul psoriazisului, cum ar fi uleiul esential de cajeput cu proprietati antiseptice, asociat cu uleiul esential de lavanda si muscata diluat in parti egale cu un ulei vegetal, pentru uz extern 3.

  • Ameliorarea arsurilor solare

Soarele emite 2 tipuri de raze ultraviolete: UVA si UVB. Razele UVB sunt in mare parte oprite in epiderma in timp ce razele UVA patrund direct in straturile mai adanci ale pielii si provoaca modificari dermice. Arsurile solare sunt cauzate in principal de razele UVB, care provoaca reactii cutanate.

Arsurile solare pot fi ameliorate cu uleiul esential de lavanda aspic. Este uleiul esential anti-arsuri prin excelenta, accelereaza vindecarea in timp ce amelioreaza durerea. Prin urmare, este perfect pentru tratarea arsurilor solare, dar si a muscaturilor de insecte. Se aplica local diluat intr-un ulei vegetal.

  • Ameliorarea rozaceei

Rozaceea este o afectiune cronica a pielii care se manifesta ca roseata pe obraji, nas, apoi pe frunte si barbie. Aceasta roseata devine permanenta pe masura ce boala progreseaza si poate fi insotita de mici umflaturi rosii numite papule sau pustule. 

Unele studii au analizat ameliorarea rozaceei cu uleiuri esentiale. Amestecul mai multor uleiuri vegetale si esentiale, de restaurare si antiinflamatoare pare sa aiba rezultate. Acesta este in special cazul unui amestec compus din:

  • ulei vegetal de canepa, antiinflamator datorita continutului sau de omega-3;
  • ulei vegetal de sofranel, care are proprietati circulatorii;
  • ulei esential de arbore de ceai, un puternic antiinflamator.