Multi oameni incearca sa manance cat mai multe alimente bogate in acid folic, asa ca daca doriti sa va mentineti sanatatea, ar fi bine sa aflati ce alimente sunt bogate in aceasta vitamina!
Acidul folic este forma sintetica a vitamine B9, in timp ce folatul este forma naturala si foarte biodisponibila. Cele mai importante roluri ale acidului folic includ reglarea nivelului acestei vitamine in organism, imbunatatirea absorbtiei nutrientilor in organism si prevenirea defectelor de tub neural la copiii nenascuti. Acesta se gaseste cel mai frecvent in suplimente si alte alimente imbunatatite. Cu toate acestea, acest acid esential poate fi asimilat si din alimente!
Deficitul de acid folic poate avea un numar de simptome nedorite si consecinte asupra sanatatii, inclusiv oboseala cronica, mici rani la nivelul gurii, digestie slaba, imunitate scazuta, piele palida, anemie, albirea parului. Deci, daca va imbolnaviti in mod constant, ar putea fi un indiciu bun ca va lipseste aceasta vitamina.
Cea mai buna modalitate de a creste nivelul de acid folic este de a imbogati dieta cu alimente bogate in acid folic, cu toate acestea daca deficienta este acuta, ar putea fi necesare suplimente de folat. Alimentele bogate in acid folic includ: portocale, alimente cu frunze verzi, grapefruit, broccoli, capsuni, fasole, avocado, varza de Bruxelles, seminte de floarea soarelui, sparanghel, mazare, conopida, telina, rosii, rozmarin, morcovi, migdale, papaya, busuioc, seminte de in.
Cine ar trebui sa consume suplimente sau alimente bogate in acid folic?
Toate femeile insarcinate sau care intentioneaza sa ramana insarcinate, cel putin cu 4 saptamani inainte de conceptie si 4 saptamani dupa momentul conceptiei. Este necesara administrarea acestui supliment chiar si in timpul alaptarii.
Pana la momentul actual nu s-au raportat efecte secundare ale administrarii de acid folic. In cazuri rare, persoanele acuza un deranj la nivelul stomacului. Chiar daca se administreaza mai mult acid folic sau folat decat este necesar, nu exista motive de ingrijorare, deoarece acesta este solubil in apa, iar orice exces va fi transmis in mod natural in urina. Pentru siguranta sporita, cel mai recomandat este consumul de alimente bogate in folati in vederea asigurarii aportului zilnic al acestei vitamine.