Ingrediente
500 g faina neteda
50 g zahăr
2 x 7 g pliculețe de drojdie uscată
300 ml lapte integral
250 g unt (rece)
UMPLERE
1 lingura de cardamom
1lingura de scorțișoară
100 g zahar brun
90 g zahăr
8 clementine
50 g unt nesarat
Metodă
Se amestecă făina, zahărul și 2 linguri de sare de mare într-un castron mare si se adaugă drojdia.
Se încălzește laptele și se presara drojdia. Se lasa să stea câteva minute, apoi se amestecă rapid pentru a forma un aluat.
Se framanta timp de 3 până la 4 minute, sau până când aluatul e omogen si se lasa la răcit timp de 2 ore.
Pe o suprafață presarata cu faina, se aseaza aluatul într-un dreptunghi de aproximativ 20 x 45cm. Se aseaza untul răcit, astfel încât să acopere două treimi din aluat, se aduce cealaltă treime peste unt, apoi se pliaza din nou.
Se lasa la racit în frigider timp de 45 de minute, timp in care, se combina cardamomul, scorțioara și zaharul, apoi se stoarce sucul de la clementine. Se topește untul și se pune pe aluat in 12 locuri.
Se intinde fiecare bucata de aluat la 30 x 50 cm, se unge cu untul topit și se presara uniform zahărul condimentat. Se ruleaza aluatul pe lungime, se taie capetele, astfel încât, să aibă o lungime de 45 cm , apoi se taie în 12 bucăți.
Se aseaza bucățile de aluat tăiate în tava de brioșă, se presara ușor cu ulei de și se lăsa să stea la temperatura camerei timp de 1 oră sau până când crește până la jumătate.
Se preincalzeste cuptorul la 190ºC / 375ºF.
Se aseaza recipientul pentru brioșă pe o tavă si se coace timp de 30 până la 35 de minute, rotindu-se până la jumătate sau până când este auriu. Se acopera cu folie pentru ultimele 10 minute, dacă acestea se ard prea tare.
Apoi, se presoara zahăr pentru a servi.