Cei care vor sa lucreze ca ingineri pe linii de asamblare trebuie sa aiba idee de informatica

In acest articol a fost studiata aplicabilitatea algoritmului albinelor pentru o linie de asamblare 2s si capacitatea acestuia de a genera solutii competitive.

balansarea liniilor de asamblare fuzzy

Balansarea liniilor de asamblare fuzzy cu obiective multiple si cu doua laturi

Problema balansarii liniilor de asamblare fuzzy este determinarea modului de alocare a taskurilor intr-o secventa ordonata in asa fel incat fiecare task sa fie atribuit unei statii si pentru a se evita atribuirea de mai multe taskuri aceleiasi statii. Liniile de asamblare pot fi clasificate in linii cu o latura sau linii cu doua laturi. O linie de asamblare cu o latura are cea mai simpla problema de asamblare deoarece nu se tine cont decat de doua lucruri: relatia precedenta (daca exista sau nu un task desemnat unei statii) si timpul de rulare (fiecare task se executa in functie de un timp de rulare). Pentru liniile 2s nu este suficient sa se cunoasca situatia statiei si timpul de rulare. Daca doua taskuri sunt atribuite aceleiasi statii va aparea timpul de asteptare, in care unul dintre taskuri asteapta pana in momentul in care este finalizat celalalt. O linie 2s ofera mai multe avantaje fata de cea 1s, printre care sunt enumerate lungimea mai scurta a liniei de asamblare, reducerea timpului de miscare a pieselor, un cost mai mic pentru instrumente, un timp mai mic pentru manevrarea materialelor, mai putina miscare pentru angajati si un timp de executie mai mic. Liniile 2s sunt folosite in general in domenii de productie a pieselor mari, precum masinile, camioanele sau autobuzele. In general taskurile de asamblare sunt trimise unor statii care se ocupa in acelasi timp de produsul aflat pe linia de asamblare lucrand pe ambele laturi ale acestuia. Unele operatii nu pot fi facute decat pe o parte in timp ce altele trebuie facute pe cealalta parte. O alta problema in legatura cu liniile 2s este determinarea zonelor de pozitionare si sincronizarea solicitarilor.

In acest articol a fost studiata aplicabilitatea algoritmului albinelor pentru o linie de asamblare 2s si capacitatea acestuia de a genera solutii competitive. De asemenea se va prezenta si modul in care algoritmul albinelor poate rezolva o problema combinatorica. Nu e greu dar multi sunt speriati de zona in care se dezvolta tehnica.