Cum sa folosesti painea veche pentru a face retete sarate

retete sarate

Painea este unul dintre cele mai vechi si mai iubite alimente din traditia gastronomica italiana, un aliment mereu prezent pe mesele noastre. De obicei, o cumparam proaspata si o consumam in cateva zile, dar se poate intampla sa nu o consumam imediat si sa ne trezim cu dulapul plin de resturi de paine uscata si tare.

In astfel de cazuri, ce trebuie sa faceti? Cel mai bun mod de a folosi painea veche este sa o refolositi in bucatarie, in preparate culinare sarate si dulci (da, chiar si dulci!), apetisante.

Cum sa folosesti painea veche pentru a face retete sarate

Resturile de paine sunt unul dintre ingredientele de baza ale multor preparate culinare sarate. Se poate folosi fie sub forma de pesmet, fie sub forma de firimituri, fie inmuiata in lapte pentru a-i da o noua textura.

Cel mai comun si versatil mod de a reutiliza painea veche este sub forma de pesmet. Dotati-va cu un aparat special sau cu o razatoare pentru a-l macina. Pastrati painea intr-un borcan de sticla cu o frunza de dafin inauntru si folositi-o la nevoie. Painea veche si rasa poate fi folosita pentru a pisa alimentele care vor fi gatite in tigaie si in cuptor pentru un gratin perfect si crocant.

Odata macinata, painea poate fi folosita ca ingredient de baza pentru a ingrosa umpluturi si preparate, atat din legume, cat si din carne si peste, cum ar fi cele pentru placinte sarate, legume umplute sau chiftelute.

In sfarsit, pesmetul poate fi un ingredient in unele feluri de mancare cu paste. Una dintre cele mai populare versiuni este cea cu paste cu ansoa topite in ulei si pesmet prajit adaugat la final. De asemenea, se mai pot prepara si alte tipuri de preparate, precum pappa al pomodoro.

Pappa al pomodoro este un fel de mancare traditional taranesc toscan. Ingredientele sunt sarace si foarte simple: paine veche si rosii. In acest caz, painea inmuiata in bulion este gatita in sosul de rosii pana cand se dezintegreaza si devine „pappa”. Cu un strop de ulei si cateva frunze de busuioc, va deveni un prim fel de mancare delicios care salveaza cina.