Legile Naturii Umane – Recenzie carte

carte

În acest ghid detaliat și expansiv, Robert Greene (Legile Naturii Umane) caută să le prezinte cititorilor ”toate aspectele comportamentului uman”, așa cum sunt reprezentate de cele 18 legi create de autor. El susține că studierea acestor legi îl vor transforma pe cititor într-un ”observator mai calm și mult mai strategic”, imunizându-se astfel în fața ”dramelor emoționale”. Deși acestea par a fi doar promisuni deșarte, chiar și cei mai șceptici dintre cititori vor începe să creadă după ce vor aprofunda în mod real textul foarte bine organizat al lui Greene. În fiecare capitol, el descrie beneficiile confruntării și depășirea unor forme diferite de defecte sau erori umane. Legile Naturii Umane

Spre exemplu, depășirea ”legii iraționalului” va duce la achiziționarea abilității de ”a-ți deschide mintea la ceea ce se petrece cu adevărat în jurul tău, în contradicție cu ceea ce simți cu adevărat”. Drept figuri istorice, el pune în evidență figuri notorii relevante respectivului studiu de caz: Howard Hughes atrage atenția asupra deficiențelor comportamentului compulsiv, iar Anton Chekhov ilustrează beneficiile depășirii neîncrederii în sine și auto-sabotajului. Greene mai citează, de-asemenea, un număr considerabil de titani ai literaturii pe parcursul romanului, incluzându-l aici pe Fyodor Dostoyevsky, Friedrich Nietzsche și Gore Vidal, al cărui aforism ”De fiecare dată când un prieten reușește în viață, eu mai mor un pic”, se aplică, în mod nesurprinzător, capitolului despre invidie.

Despre Calitățile și Defectele Umane pe care le regasim in ” Legile Naturii Umane ”

Viața noastră depinde de relațiile pe care le avem cu oamenii. Înțelegând motivele care duc la astfel de comportamente reprezintă scopul nostru primordial de care depindem, în lipsa căruia calitățile noastre vor rămâne într-un stadiu involuat. Plecând de la ideile și exemplele lui Pericle, Regina Elizabeth I, Martin Luther King Jr și mulți alții, Greene ne învață cum să ne detașăm de propriile emoții și cum să ne dezvoltăm auto-controlul, cum să mânuim empatia și cum să privim mai departe de măștile oamenilor. Dar cel mai imporant, el ne învață cum să nu ne conformăm regulilor, rămânând loiali scopului nostru, precum și nouă înșine. Fie că ne aflăm la muncă, într-o relație sau în încercarea de a remodela lumea din jurul nostru, ”Legile Naturii Umane” oferă tactici minunate de a obține succes, auto-control și cum să ne prezentăm în fața celorlalți fără să ne fie teamă de cine suntem cu adevărat.

Privită ca ansamblu, mesajul inexorabil al lui Greene este acela de a ”te retrage” din ”haosul imediat al evenimentelor” pentru a obține o privire totală și mult mai profundă asupra propriilor experiențe și circumstanțe. Examinarea plină de sens și judecată asupra eului și societății realizată de Greene vor oferi și conferi, fără îndoială, o perspectivă revigorantă și inedită asupra lumii și vieții; cititorului îi este recomandată această carte, deoarece îl va determina să-și schimbe percepția și viziunea asupra lumii.